Za one koji ne znaju, da odmah razjasnimo: navijači nisu isto što i huligani. Navijač je osoba koja voli klub, oseća potrebu da bude na stadionu i na taj način pomogne igračima da “ostave srce na terenu”. Huligan je neko ko nema ništa pametno da radi u životu, pa pravi incidente na stadionu kako bi privukao pažnju. Fudbal je najcenjeniji sport u Engleskoj. Samo u Londonu nalazi se nekoliko vodećih engleskih klubova. Dom je četrnaest profi klubova, a preko osamdeset amaterskih klubova učlanjeno je u Londonski fudbalski savez (London Football Association). Većina je nazvana po okrugu u kom se nalazi njihovo predstavništvo.

slika br.3 Engleska: Kolevka fudbalskih navijača

Navijači nisu isto što i huligani

Engleski navijači ostali su poznati po stilu oblačenja. Nastao je, pomalo neslavno – krađom, ali je kumovao širenju mode. Sedamdesetih godina engleski klub na gostovanju u Francuskoj poražen je sa 1:0. Besni navijači porazbijali su izloge i pokrali firmiranu odeću. Primetili su da ih policija nije dirala, ne očekujući da izgrednici budu moderno odeveni. Tako se među navijačima osamdesetih godina razvio lagani sportski stil, a omiljeni brendovi bili su Prada, Ralph Lauren i Fred Perry. Ni danas ovaj stil nije zamro, a navijačke grupe počele su da izrađuju kvalitetne polo-majice sa svojim grbom.

Tuče i stradanja navijača bili su veoma česta pojava na stadionima širom Engleske. Kap koja je prelila čašu bila je katastrofa na stadionu Hejsel (Heysel Stadium) koja se dogodila 29. maja 1985. godine. Tada su navijači Liverpula pokušali da uđu bez karata, probili ogradu i u tome uspeli. Usled stampeda koji su napravili, srušili su ogradu visoku tri metra i ubili 39 navijača Juventusa, a povredili preko četristo. Tada je prema nezvaničnim informacijama Engleska predsednica vlade, Margaret Tačer (Margaret Thatcher) “lupila šakom o sto”, rekla stop nasilju i predložila upravi UEFA-a (United European Football Association) da se Engleska drakonski kazni. Čelnici organizacije predložili su isključivanje Engleske iz svih evropskih takmičenja, kao i reprezentativnih prvenstava, na šta je “Gvozdena Meri” istog trenutka pristala. Engleski klubovi takmičili su se samo u domaćim šampionatima čitave četiri godine, dok kazna nije istekla.

slika br.2 Engleska: Kolevka fudbalskih navijača

Spektakl kakav samo engleski navijači mogu da naprave

Ako pogledamo danas engleske navijače primetićemo da je stadion za njih kao pozorište. Stepenice uvek slobodne za prolaz, navijanje uvek glasno, ali svaki eksces se skupo plaća. Ukoliko ikada budete imali priliku da se nađete među navijačima nekog od engleskih klubova – nemojte to propustiti! Taj talas oduševljenja kada njihov tim postigne gol je toliko snažan, da će vam taj osećaj dugo ostati u telu. Ovi verni navijači nikad neće izneveriti tim, ukoliko gube – gube svi zajedno, o veselju i sreći, ukoliko pobede, nije potrebno pisati. Zapravo, ona se rečima i ne može opisati.


Nikola Drenovac je zaljubljenik u sport. Osoba koja će vam sve uvek reći u lice, jer ne podnosi nepravdu. Bez svojih prijatelja ne može da zamisli život, a životni plan je da sa njima proputuje ceo svet.

Comments