Sati nas dele od početka Evropskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj, a otvoriće ga utakmica Poljska-Grčka, 8. juna od 18 časova na Nacionalnom stadionu u Varšavi. Branioci trofeja su Španci, a da li će se po prvi put u istoriji desiti da jedna ekipa odbrani titulu, saznaćemo u predstojećih nepunih mesec dana. Finale je prvog jula na Olimpijskom stadionu u Kijevu.

Spain 2008 EURO 2012: Za petama crvene furije

"Furija'' se radovala 2008.

U četiri grupe podeljeno je šesnaest ekipa, od kojih će po dve najuspešnije proći u naredni krug, odnosno četvrtfinale. Grupu A čine Poljska, Grčka, Češka i Rusija. U grupi B su Holandija, Danska, Portugal i Nemačka, a u C grupi su Španija, Italija, Republika Irska i Hrvatska. Sastav grupe D je Engleska, Francuska, Ukrajina i Švedska.

Igra se na osam stadiona, po četiri iz obe zemlje domaćina. Gradovi domaćini u Poljskoj su Varšava, Vroclav, Gdanjsk i Poznan. Ukrajina će učesnike prvenstva ugostiti u Kijevu, Donjecku, Harkovu i Lavovu. Kompletan raspored utakmica možete pogledati ovde.

Trofej EURO 2012: Za petama crvene furije

Trofej pobednika EURA - hoće li španske boje biti zamenjene nekim drugim?

Do sada su najuspešniji Nemci sa tri titule, prate ih Francuzi i Španci sa po dve, a prate ih SSSR, Italija, Čehoslovačka, Holandija, Danska i Grčka sa po jednim trofejom prvaka Evrope. Španci su verovatno prvi favoriti turnira, ali tu su Holanđani i Nemci, kao i Portugalci sa sjajnim Ronaldom. Englezi imaju veoma dobar tim, tako da i njih treba ozbiljno računati. Ne treba zaboraviti ni Italijane, iako na prvi pogled nemaju ekipu sposobnu za tako nešto. Tu su i Francuzi, pa i Česi, koji “vole” da igraju kontinentalno prvenstvo. Sastave timova pogledajte ovde.

Spremite pivo, kokice, šta god da volite da jedete i pijete dok gledate fudbal. Biće pakleno, ostaje samo da poželimo puno golova, a pošto Srbije nema, izaberite neki tim za koji ćete navijati, čisto malo radi trošenja živaca. Valjda ćemo do prvog jula uspeti da sačuvamo veze, brakove, posao, kao i da održimo kilažu.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Comments