Ah, prvi dejt. Prvi dejt može biti najsavršenije veče u vašem životu, ili vaša najveća noćna mora u stvarnosti. Prvi dejtovi su često smešni i neprijatni kada smo u našim ranim dvadesetim godinama, ali zato s godinama postaju samo neprijatniji. Mislili ste da ću reći lakši? A, ne. Sa porastom očekivanja i sa sve boljim poznavanjem i vrednovanjem sebe, prvi dejtovi postaju sve teži jer sve manje toga možete tolerisati i preispitujete svaki potez i svaku reč osobe koju ne poznajete tako dobro, a koja sedi preko puta vas. Ali, ono što treba da znate je da i osoba prekoputa isto tako pomno promatra vas. I možda su vam drugarice do sada svaki put pred novi dejt rekle “ma samo budi svoja” (na šta ste vi verovatno odreagovali sa osmehom, ali bez imalo uverenja da je to dovoljno), ali mi ćemo vam sada direktno navesti osam stvari koje nikako ne bi trebalo da radite na prvom dejtu – ako želite da on bude uspešan. Možete vi to!

Ne pričajte samo o sebi

Pričanje o sebi u toku svakog minuta večeri veoma je neprivlačno. Naravno, govorićete o sebi na prvom dejtu, ali ne bi trebalo da budete egocentrični i nezainteresovani za to šta druga strana ima da kaže. Napravite balans između toga koliko vi pričate o sebi i toga šta druga strana ima da kaže – uglavnom, upravo u tom balansu leži uspešnost dejta. Ne brinite, ako je osoba sa kojom ste na dejtu zainteresovana za vas i ako vas zanima njen život, biće prilike, vremena i dejtova da otkrijete sve aspekte sebe.

Nemojte zapitkivati drugu osobu kao da je na ispitu

Razumemo, radoznali ste i želite odgovore. Ali, nemojte se već na prvom dejtu stavljati u ulogu detektiva ili profesora, jer niko ne želi da se na dejtu oseća kao na ispitu koji će položiti ili ne. Pratite tok razgovora i postavljajte spontana pitanja u skladu sa temom koje ste se dotakli. Na taj način ćete kroz različite teme i iskrene odgovore na kraju dana otkriti mnogo više o osobi sa kojom ste na dejtu, nego da ste mu na silu postavljali pitanja sa spiska koji ste napravili i na koji krišom bacate pogled.

Nemojte da se napijete

Svi smo se mi nekada napili više nego što bi trebalo i to nije niti tajna niti greh. Ali, u tridesetim godinama već je vreme da prerastete pijanstva i na dejtu popijete tek pokoju čašu vina. Pijanstvo nije privlačno i naročito nije privlačno osobi koja vas još uvek ne poznaje preterano dobro. Bolje se napijte sa drugaricama dok proslavljate uspešan dejt, nego pred potencijalnim novim partnerom sa kojim se tek zbližavate.

Ne pričajte o bivšem

Jednostavno, nemojte. Ako suviše spominjete svog bivšeg, nova osoba u vašem životu pomisliće da se još uvek niste oslobodili prošlosti, što možda i niste učinili (a da toga niste čak ni svesni). Spominjanje bivšeg ponekad je okej, ali ne ako on postaje glavna tema svakog razgovora. Zato, prvo porazmislite dobro da li ste u srcu raščistili sa svojom prošlošću, a zatim na dejt dođite voljni da upoznate novu osobu, a ne da stalno spominjete staru.

Comments