Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

1/2

Ukoliko još uvek nisi pogledala Downton Abbey filmsko ostvarenje koje je debitovalo u septembru, sada je pravo vreme da to učiniš. U smiraj neočekivano dugačkog Miholjca, svoje vreme provedeno pod hladnim svetlom ekrana ili filmskog platna treba ozbiljno da revidiraš i isplaniraš, te ga što kvalitetnije moguće popuniš.

Naime, Dauntonska opatija, kako je kod nas prevedena ova istorijska drama, omaž je, ali i kruna u formi filma, istoimenom serijskom ostvarenju vrednom svakog pomena i rekapitulacije bilo kog oblika. Ona prati život britanske porodice Kroli, smešten izvan grada, tokom vladavine kralja Edvarda VII. Tokom šest sezona emitovanja nagrađivana je 15 puta Emmy nagradama, a nominovana čak 69 puta u kategorijama takozvanog televizijskog Oskara, što je ujedno čini i serijom sa najvećim brojem nominacija izvan prostora SAD-a, u celokipnoj istoriji ovog prestižnog formata. Pored Emmy nagrada, okićena je i sa tri Zlatna globusa, zatim specijalnom BAFTA nagradom, i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao serija sa najvećim brojem panagirika ili pozitivnih kritika, trenutno.

Ipak, mora se priznati očigledno, a to je činjenica da je tržište serijskih ostvarenja s početka novog milenijuma pa sve do danas polako ali sigurno postalo prezasićeno i pretrpano kvalitetnim naslovima, usled hiperprodukcije, te da je konkurencija na istom krajnje nemilosrdna. Dakle, jedna serija sa ovakvim preporukama je dovoljan garant i motivacija da šansu pružiš i istoimenom filmskom ostvarenju, rađenom u britanskoj koprodukciji.

Radnja samog filma je hronološki smeštena na početak dvadesetog veka pa je ostvarenje, kao i serijsko, natopljeno modom u stilu dvadesetih godina prethodnog veka. Stavka kostima je u filmu naročito važna jer je na pomolu iznenadna kraljevska poseta najavljena iz Bakingemske palate, te je nužno da, u pogledu stilizacije, sve bude dostojno britanskog vladajućeg para. Da tako i bude, pobrinula se već proslavljena glavna kostimografkinja Anna Robbins, inače nominovana za Emmy tokom rada na istoimenom projektu serijskog formata. Iako se ekipi iza naslova Downton Abbey pridružila tek u petoj sezoni, dokazala je da se savršeno uklopila i više nego dobro odgovorila na zadatak. Ipak, filmsko ostvarenje sa svojim zapletom je pred nju stavilo nove izazove, koje je po svemu sudeći takođe uspešno savladala, prevazilazeći sebe.

Editors choice