Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Film, iz perspektive kostimografije, donosi pregršt lekcija o ne samo pukom odabiru garderobe i kombinovanju sa odgovarajućim aksesoarom, već i onih koje se tiču stila i stava. Sve to je, što je vrlo zanimljivo, primenljivo i u današnjim uslovima, sa izuzetkom samih formi “mantija” i tkanina istih, izrađenih umesto u rukopisu art nouveau, u onom koji sačinjava art deco, uglavnom. Dakle, kapsulirane i izvrsne mikro, ali i makro tendencije i stil dvavdesetih je nešto čega ćeš se, gledajući ovu britansku istorijsku dramu, napojiti za naredni period. I ne samo to, imaćeš priliku da neke od njih, bez problema, uvrstiš u redove svopstvenog stila. U to ime, izdvajamo za tebe omiljene fashion momente lika koji je osvojio naša srca, vodeći računa da ti pritom ne ogolimo sve čari ovog fenomenalnog filmskog ostvarenja.

Lady Mary

Odeća je zaista na drugom nivou u filmu, u odnosu na seriju, kada je u pitanju čitava glumačka postava, a naročito Lady Mary. Ako ništa drugo, primetna je znatno veća količina dijamanata! Inače, vremenski okvir iz filma, tačnije 1927. godina, vreme je u kome je moda bila izložena još jednom prevratu i tranzitu. Materijalni rezultat tog procesa su bili rubovi linije struka u padu i bob frizura koja je polako menjala oblik. Pored toga, Mary vidite i u svetlijoj paleti u određenim scenama filma, naročito u dnevnim izdanjima, od kojih je najzapaženija toaleta u krem boji sa bordo bordurnim trakama u prednjem delu, u Chanel maniru. Ipak, omiljeni fashion momenat koji je ovaj lik izneo je definitivno prusko plava Fortuny toaleta koju Mary nosi za kraljevski ručak u opatiji Daunton. Taj komad je dizajnirala glavna kostimografkinja A. Robbins u saradnji s legendarnom italijanskom kućom. Anna inače radi sa puno originalnih odevnih komada iz dvadesetih od kojih je većina mahom iz Pariza, pa čak i u vidu izvora nadahnuća za dizajn onih posve novih komada. Kada je obuća u pitanju, svi parovi su ručno rađeni za potrebe lika Lady Mary i savršeno se stilski uklapaju u celokupnu priču.

View this post on Instagram

Lady Mary : So fashionable Lady 💕💕💕

A post shared by Time Traveler (@historytraveler76) on

Bal u čast kraljevskog para 

Ovo je scena iz filma u kojoj mnogi likovi nose autentične toalete dvadesetih, što je umnogome čini posebnom i jedinstvenom. Jedna od najzapaženijih je svakako ona koju nosi Lady Mary: vintage haljina dramatične forme, prekrivena valovima srebrnih perli. A kada smo se već dotakli teme perli, nije naodmet pomenuti da film obiluje komadima nakita izuzetnog kvaliteta i dizajna, dostojnih kraljevske posete. Među najimpozantnijim delovima filmske kolekcije nakita su svakako dijademe, pozajmljene od Bentley & Skinner, inače veoma popularne i nošene od starne aristokratije toga doba. Anna Robbins je prilikom saradnje sa pomenutom draguljarnicom veoma vodila računa da se svaki komad stilski i karakterno podudara sa likovima koji ih u filmu nose. Tako je upečatljiva Lady Violet (Dame Maggie Smith) viđena sa dijamantskom dijademom prepunom dijamanatim iz viktorijanske ere, na vrhu sa krunastim dijamantom od 2,25 karata. S druge strane, Lady Edith (Laura Carmichael) nosi dizajn iz 1890. godine sa devet dijamantskih flekica, dok se grofica Grantham (Elizabeth McGovern) pojavljuje sa dijademom u edvardskom stilu, ukrašenom ružama od rezanih dijamanata od osam karata. Ipak, svi ovi dijamanti na glavama vodećih likova Downton Abbey, nadmašeni su custome made dijademom Lady Mary, a kako je to izgledalo, pogledaj u samom filmskom ostvarenju.

Naslovna fotografija: instagram.com/downtonabbey_official

Nevena Vujović

Editors choice