Testirale smo nove K-Beauty maskice – i ovo su naši utisci!

Svima nam je potrebna najbolja prijateljica – evo i zašto!

Kako da pronađeš odgovarajuću nijansu pudera – po uzoru na poznate dame!

Opsednute smo novim DIY maskama za lice – a bićeš i ti!

5 stvari koje se dešavaju kada imaš najbolju prijateljicu

Ready Set Run: Kako da odabareš odgovarajuće patike za trčanje?

Kombinacija aloe vera + hijaluronska kiselina je sada u trendu – evo zašto bi trebalo da je uključiš u svoju skincare rutinu!

Društveno osnaživanje (je) u modi: Šta danas znači biti žena?

Legenda o nastanku Dark Brewed burgera

Spring upgrade: Evo kako da neguješ svoju kožu ovog proleća!

Neverovatno koliko često pomišljamo da su problemi koje imamo najteži i najgori na svetu. Sa naše tačke gledišta, oni to i jesu, ali ako pogledate film “Sveštenik sa mašinkom” (Machine Gun Preacher), verovatno nikada više nećete to pomisliti. Žanr ovog filma možemo okarakterisati kao mešavinu akcije i drame, a u stvari je jedna potresna i poučna istinita priča.

Džerard Batler (Gerard Butler) je maestralno odglumio čoveka iz gradića u Pensilvaniji, koji izlazi iz zatvora, ali se ubrzo vraća starom načinu života, drogi, alkoholu, kriminalu, iako ga kod kuće čekaju supruga i ćerka. Žena mu je bivša striptizeta, kojoj se podsmeva, jer je napustila taj posao i tobože “pronašla Boga”. Međutim, jedne večeri, kada je već duboko zabrazdio u narkomaniju, dolazi u konflikt sa čovekom, koga posle kraće svađe, izbada nožem. Sutradan ujutru, kada se probudio, pogledao se u ogledalo i sa mešavinom straha, gađenja i stida, shvatio koliko je nisko pao. Odlučuje da sa porodicom ode u crkvu i pokuša da nađe oprost za svoje grehe.

Slika 245 Film nedelje: Sveštenik sa mašinkom

Film ima jaku religijsku notu

Potpuno menja svoj način života, posvećuje se porodici i crkvi. Posao mu dobro ide, te odlučuje da sa ženom izgradi crkvu u kojoj će držati predavanja, gde će širiti ljubav, veru, nadu. Na jednom od crkvenih susreta upoznaje čoveka koji govori o ugroženosti dece u afričkoj državi Sudan, te bez razmišljanja odlazi tamo, da se lično uveri o čemu se zapravo radi. Nažalost, dolazi do tragičnih saznanja. U Sudanu već dugo traje građanski rat, u kome samozvani pokret otpora LRA (Lord’s Resistance Army) ubija, teroriše, siluje kompletno stanovništvo, a najugroženija su deca, koju ubijaju, pridružuju vojsci i teraju da učestvuju u ubistvima.

Slika 335 Film nedelje: Sveštenik sa mašinkom

Broj unakažene, izgladnele i ubijene dece je frapantan - oko 60,000

S obzirom na to da je dobro zarađivao i bavio se građevinom, odlučuje da potpuno sam isfinansira i izgradi neku vrstu skloništa, igrališta, škole, vrtića za decu koja su ostala bez roditelja, a njih je bilo mnogo. Nikome tada nije bilo jasno, pogotovo domaćim stanovnicima, zašto ovaj čovek, koji nema apsolutno nikakve veze sa njihovom situacijom, odlučuje da im pomogne. Međutim, vrlo brzo su ga prihvatili i jako zavoleli, a pogotovo deca, koja su nakon mnogo strahota, prvi put osetila radost.

Slika 428 Film nedelje: Sveštenik sa mašinkom

Sem Čilders je čovek koji je deci Sudana vratio nadu i osmeh na lica

Iz tog razloga, nazvali su ga Beli Sveštenik, a neprijatelji su počeli da ga se plaše. Kako je imao burnu prošlost, po potrebi se pridruživao vojsci u odbrani sudanskog naroda.

Slika 523 Film nedelje: Sveštenik sa mašinkom

Scena iz koje vidimo zašto ga zovu “sveštenik sa mašinkom”

Neverovatno je koliko je ovaj čovek učinio da bi zaštitio ljude koji sa njim nemaju nikakvih dodirnih tačaka. I on je znao da je najlakše okrenuti glavu, ali nije to učinio. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti, odricanja, krvi i znoja, da bi spasao tuđe živote, rizikujući pritom sopstveni. Ova priča bi trebalo da bude lekcija svakome od nas. Jasno je da nismo svi u mogućnosti da uradimo ovo što je uradio Sem, ali i tada je svima to delovalo nemoguće, ipak, on je dokazao da je sve moguće. Da su čuda moguća.
On je svojim činom, svima poručio: lepo je videti ljude koji veruju u Boga, odlaze u crkvu i mole se. Ali ono što se računa su dela. Ono dobro koje ste učinili, ne očekujući ništa za uzvrat.

Slika 622 Film nedelje: Sveštenik sa mašinkom

“Pravi” Sem Čilders, sa jednim od dečaka kome je spasao život

Trejler filma možete pogledati ovde.


Sofija Mićović završava Fakultet za medije i komunikacije. Voli mogućnosti koje nam savremeno doba pruža u komunikaciji, ali se ne odriče ni onih starih. Filantrop, avanturista, sanjar, hedonista. Planira da obiđe celu zemaljsku kuglu i nauči što više jezika, a večiti optimizam koristi da svet učini boljim mestom za život.

Editors choice