Američki naučnici imaju za vas moguće objašnjenje promašenih veza, razvedenih brakova, osećanja nezadovoljstva i neispunjenosti u partnerskom odnosu… Ne kao da će to nešto promeniti, ili vam pomoći da nešto promenite, ali možda će vas malo utešiti. Naime, ako se već godinama pitate šta to sa vama nije u redu, kad ne uspevate da izgradite i održite stabilnu i trajnu vezu, i kad ste večito nezadovoljni, možda je odgovor relativno jednostavan – niste rođeni za to. A to znači da je sa vama sve u redu, samo treba da prihvatite svoja ograničenja i predispozicije i da se možda usredsredite na razvijanje nekih, koje ste zapostavili, usredsređujući se na svoje emotivno nezadovoljstvo.

Evo šta kaže nauka.

Postoji gen sa oznakom 5-HTTLPR, koji svako od nas nasleđuje od oba roditelja i dužina tog gena povezana je sa sposobnošću za bračnu sreću – ustanovljeno je istraživanjem koje su naučnici sa univerziteta Berkli i Nortvestern sproveli na 150 parova, koji su bili u braku duže od 20 godina. Tom prilikom je utvrđeno da se taj karakteristični gen, koji svi imamo, razlikuje po dužini i da su oni kod kojih je utvrđeno da im je gen 5-HTTLPR kraći – nezadovoljni i nesrećni u braku. Oni koji su imali duži gen, imali su i duži “fitilj”, odnosno, pokazali su veću toleranciju, razumevanje za potrebe partnera i bili su zadovoljniji sobom i svojim životom, nezavisno od bračnog odnosa.

Tako izgleda da oni koji su sposobniji da ostvare ispunjavajući bračni odnos, koji imaju veću toleranciju, manja očekivanja i sposobni su za nezavisnost unutar odnosa, kao i na bliskost i povezanost – imaju to zapisano u svojoj DNK. Dužina tog posebnog gena, koji nasleđujemo, određuje, ili je barem usko povezana sa kvalitetom naših emotivnih odnosa. Psiholozi se i inače slažu da oni čiji su roditelji imali skladan brak, imaju veće šanse da i sami ostvare stabilne i trajne veze, a to sada ima i naučnu podršku – oni su nasledili “dobre” gene i imaju preduslove za bračnu sreću.

Comments