Naučnici kažu da je to, naravno, prilično pojednostavljeno objašnjenje i da osobe sa dva kratka dela ovog gena mogu da budu zadovoljni u bračnom odnosu, ako su neki drugi uslovi ispunjeni, ako im ne smeta temperament, partner je stabilan i pruža puno ljubavi i razumevanja, odnosno, ako emocionalna klima pogoduje razvoju dubokog odnosa. Ali, ako postoje problemi sa kojima se treba nositi, trzavice koje treba prevazilaziti i greške koje treba opraštati – osobama sa kraćim “bračnim” genima, to veoma loše ide i vrlo su nesrećne.

Utvrđeno je da su osobe sa dužim genima trpeljivije, tolerantnije i imaju više razumevanja za različitosti kojima je odnos opterećen i nisu nesrećne i nezadovoljne kad se suočavaju sa bračnim problemima, nego se trude da ih reše i da vrate stabilnost i prisnost.

Kompromis je verovatno ključ svakog dobrog odnosa, a naročito partnerske i bračne zajednice, ali nisu svi sposobni za kompromis, opraštanje i toleranciju – sposobniji su oni koji su za to genetski predodređeni.

Naslovna fotografija: instagram.com/fasheditorials

Brankica Milošević

Comments