Kako da prepoznaš da je sigurno mid-century komad?

Iako ih je lako opisati kao jednostavne komade u kojima se prepoznaje vrhunac dizajnerskog uma i zanatske ruke, nije baš tako lako utvrditi da li je ovaj stočić ili ona stolica originalno komad iz sredine veka ili savremeni dizajnerski osvrt na isti. Ukoliko si u potrazi za originalnim retro komadima, zemlja proizvodnje u mnogome može da pomogne. Amerika, Danska, Italija, Japan i nekadašnja Jugoslavija su proizvodile autentičan dizajn ovog razdoblja, a neke još uvek nastavljaju tim putem i danas. Pre kupovine obavezno istraži malo podrobnije šta i gde kupuješ, a ukoliko ideš u potragu za savremenim rimejkom onda je dovoljno da se pri identifikaciji služiš ključnim rečima ovog dizajna i naći ćeš šta ti je potrebno!

Kako ga iskoristiti/uvesti u prostor?

Inkorporirati mid-century komade u savremeni stan po prvi put može delovati malo izazovno. Ipak, umesto da slepo i manično ideš naokolo i kupuješ sve što jeste ili iole liči na stil ovih dekada, počni svoje opremanje promišljeno, od komada koji ti zaista trebaju u prostoriji, kao koktel stočić ili fotelja. Potraži one komade koji će se koloritom i dimenzijama uklopiti u tvoj postojeći prostor jer ne želiš da novi komad postane vodeći i da bode oči svima. Izgradi prostor komad po komad, korak po korak. Oni komadi nameštaja za koje važi čuveno make or break pravilo (dakle oni koji kada ih uneseš mogu da maksimalno promene i ulepšaju ili potpuno uguše prostor) su kredenac, fotelja ili lampa.

Ipak, ne treba previše da brineš oko kombinovanja. Ovaj dizajn je voljen i privlačan upravo zbog visoke funkcionalnosti i sposobnosti da se dobro prilagodi, i slaže sa svim drugim stilovima, i sa super modernim i sa minimalizmom.

Comments