Stranice istorije mode, svakodnevno ispisuju oni koji su dugogodišnjim radom skrojili ime po meri svetskih modnih sladokusaca. Jedna od njih je i italijanska modna kreatorka Alberta Fereti (Alberta Ferretti), za koju haljine nisu samo materijal, već svojevrsna priča koja za tren prerasta u bajku.

Alberta Ferreti portrait Haljine iz snova Alberte FerrettiAlberta Ferretti (Italija, 1950.)

Poznata po romantičnim i takozvanim, božanskim modelima haljina, Alberta je omiljena kreatorka mnogih poznatih ličnosti. Među onima koji s ponosom nose njenu etiketu, nalaze se Uma Turman (Uma Thurman), Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker), Hale Beri (Halle Berry), Dženifer Garner (Jennifer Garner), Eva Mendez (Eva Mendes), Klaudija Šifer (Claudia Shiffer), Sandra Bulok (Sandra Bullock) i mnoge druge kojima su ženstvenost i sofisticiranost, imperativ.

Alberta Ferretti gown Haljine iz snova Alberte FerrettiHaljina iz snova

Kako je sve počelo

Alberta Fereti, ćerka krojačice haljina, rođena je 1950. godine u italijanskom gradiću Katolika (Cattolica). Rasla je igrajući se u majčinoj skromnoj radionici, okružena mnoštvom tkanina, modnih skica i krojačkog pribora. Posmatrajući majku, razvijala je ljubav prema ovom poslu pa je kasnije, nadahnuta njenim radom, odlučila da napusti školu već sa osamnaest godina.

u tekstu 1 Haljine iz snova Alberte FerrettiMina Cvetković, srpski supermodel za A.Fereti kampanju

Godine 1968. otvorila je mali butik u gradu Katolika, koji je nazvala “Jolly”. Radeći istinskom ljubavlju, posao se brzo razvijao a kao ishod tog rada nastala je njena prva modna linija.

Dizajnirala ju je 1973. godine a samo tri godine potom, postala je suosnivač brenda “Aeffe” koji je pokrenula sa bratom Masimom.

Sezonske kolekcije počela je da izlaže na modnim pistama Milana od 1981. godine. Godine 1989. lansirala je “Ferretti Jeans Philosophy” koju je posle nekoliko godina preimenovala u “Philosophy di Alberta Ferretti”. Lična filozofija Alberte Fereti predstavlja slobodu oblika u modernom dobu koja u sebi nosi poruku: “Ti si ti”.

u tekstu 2 Haljine iz snova Alberte FerrettiFilozofija A.Fereti jesen/zima 2011.

Kako je tražnja rasla, Alberta je poslovanje proširila i na drugi kontinent, otvorivši prodavnicu “Aeffe” u Njujorku. Proizvodila je i distribuirala odeću za brendove Mochino, turskog kreatora Rifata Ozbeka (Rifat Ozbek), francuskog modnog dizajnera Žan-Pola Gutjera (Jean Paul Gaultier) i Narciska Rodrigesa (Narcisco Rodriguez).

U sklopu prodavnica Bergdorf Goodman, 1998. godine, otvorila je butike za prodaju garderobe pod sopstvenim brendom. Posle toga i prodavnicu u Sohou, gde je prodavala odeću namenjenu mlađim ženama i to po znatno nižim cenama. Ubrzo potom, zapadni Brodvej postao je bogat za još jedan modni salon sa potpisom ove, već uspešne, kreatorke.

Jedini butik koji je otvorila u Severnoj Americi, u ulici Melrose, nominovan je 2009. za zgradu godine na svetskom festivalu arhitekture (World Architecture Festival).

Alberta butik Haljine iz snova Alberte Ferretti

Unutrašnjost prodavnice odisala je sofisticiranošću i jednostavnim paletama a upotpunjena je magnetnim displej sistemima

Alberta Fereti mirisna nota

Želja da svoj svet pretoči u bočicu, dovela je prvog parfema u jesen 2009. godine. Uloga zaštitnog lica ove kampanje pripala je nemačkom supermodelu Kaludiji Šifer (Claudia Schiffer). Na pitanje zašto se odlučila baš za nju, Alberta je odgovorila: “Klaudija je ikona lepote i žena čija senzualnost dolazi iz jedinstvene i neponovljive ličnosti. Ima snagu i svest, izražava sve kvalitete koje svaka žena želi. Klaudija predstavlja ženu za koju su dizajnirani moja moda i parfem”.

Claudia Schiffer Alberta Ferretti New Fragrance Perfume Fall 2011 Haljine iz snova Alberte FerrettiKlaudija Šifer

Magično venčanje

Na opšte oduševljenje svih ljubitelja Alberta Fereti inspiracije, prva zvanična kolekcija venčanica ugledala je svetlost dana na nedelji mode u Parizu, ove godine. Haljine su ručno šivene i vezene u Italiji, a svaka je dobila naziv po cvetu koji simbolizuje svežinu i blistavu svetlinu. Romantičan izgled haljina omogućili su sjajno skrojeni modeli, nežni materijali poput svile i satena koji suptilno naglašavaju obrise, jedinstven vez, biseri i kristali Svarovski, te platinaste i srebrne niti koje daju magičnu iskru.

159 Haljine iz snova Alberte FerrettiKolekcija venčanica 2011.

Predstavljena je i nova svadbena kolekcija za proleće/leto 2012. pod nazivom “Forever”. Čini je trinaest haljina, a nadahnuće potiče od filmskih zvezda Holivuda poput Grete Garbo (Greta Garbo) i Merlin Monro (Marilyn Monroe). Fascinantno je to što je za izradu jedne ovakve haljine potrebno od trideset do osamdeset sati rada. Haljine će biti dostupne u novembru ove godine, po ceni od 1700 do 7500 funti.

717 Haljine iz snova Alberte FerrettiKolekcija venčanica 2012.

Kompletnu kolekciju možete pogledati na zvaničnom sajtu Alberte Fereti.

Pet godina unazad

Da joj inspiracije ne ponestaje, dokazala je mnoštvom revija, na kojima su u udobnim cipelama prodefilovali fenomenalni modeli haljina, suknji, bluza, mantila, blejzera, kaputa, pantalona i neizostavnih asesoara. Kolekcije je osvežila saradnjom sa Emom Votson (Emma Watson) u vidu modne linije rađene po uzoru na Eminu omiljenu glumicu Džejn Birkin (Jane Birkin).

O kolekcijama za proleće/leto i jesen 2011.  već smo pisali, a ovde pogledajte neke od najupečatljivijih kreacija u proteklih pet godina.

Kako bi proslavila još jednu uspešnu godinu, 21.septembra predstavila je novu proleće/leto 2012. inspiraciju.


Marina Marry – studentkinja industrijskog inženjerstva i menadžmenta, zaljubljenik u fotografiju, zvuk saksofona i ukus Tiramisu torte. Nepopravljivi sanjar, hedonista i ponosni vlasnik  kreativne džungle Imagine, Create, Enjoy”. Omiljeni citat:“Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.”

Comments