Oksitocin

Hormon ljubavi koji je prevashodno odgovoran za povezivanje majke i novorođenčeta, sledeći je “neprijatelj” u službi toksičnog odnosa. Fizička intimnost izaziva neselektivno oslobađanje oksitocina u disfunkcionalnim vezama – jedna strastvena noć, nakon dana patnje i neizvesnosti, izaziva priliv oksitocina, osećanje poverenja i povezanosti i navodi vas da nastavite da ulažete u odnos sa očigledno neodgovarajućom osobom. Žene su podložnije oksitocinskoj hemiji, jer estrogen podržava efekte oksitocina – vezivanje i ljubav – koje testosteron umanjuje.

Zato, kada pomislite da li je moguće da na sve pristajete zbog dobrog seksa, poražavajući odgovor glasi DA.

Kortizol i adrenalin

Hormoni koji se aktiviraju u situacijama “bori se ili beži” u toksičnom odnosu navode vas da se zamrznete u osećanju bespomoćnosti, umesto da se borite ili bežite (iako sigurno možete i jedno i drugo). Hormoni stresa (u kombinaciji sa hormonima sreće i ljubavi) vam izoštravaju fokus i dovode vas u stanje hipersenzitivnosti u odnosu na partnera, koji pod dejstvom ovih hormona realizuje još jedan paradoks – toksičan odnos (partner) istovremeno je vaše sigurno utočište i vaša najveća pretnja.

Serotonin

Nivo sertotonina u mozgu zaljubljene osobe, isti je (veoma nizak) kao kod osoba koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj. Serotonin reguliše i stabilizuje raspoloženje, suzbijajući opsesivno razmišljanje – kada ste romantično upleteni sa osobom koja remeti vaše rasuđivanje, taj nivo je vrlo nizak. Istovremeno, nedostatak serotonina podstiče seksualnost i pravi mesta za prilive dopamina i oksitocina. Krug je zatvoren i vi strepite, sanjarite, čekate na sledeću dozu sreće i ljubavi i ostajete u stanju rizika i neizvesnosti.

Iako hemija mozga radi protiv vašeg integriteta i omogućava produžavanje toksičnog odnosa, neurolozi tvrde da uz pomoć rešenosti možete stvoriti nove neuronske veze i izlečiti zavisnost od toksičnih odnosa. Treniranje mozga kroz vežbanje, zdrave društvene veze, muziku, hobije, razvijanje novih interesovanja i pronalaženje novih izvora strasti, pomažu da promenite ovaj opasni obrazac, ili barem da ga izbegavate i držite se dalje od njega, kao što se lečeni zavisnici drže dalje od svojih poroka.

Naslovna fotografija: instagram.com/the_escape_artists

Brankica Milošević

Comments