Hladni mesec nema samo bukvalno značenje, već i svoju simboliku u astrologiji. On počinje danas, 7. decembra, i predstavlja prvi pun Mesec u najhladnijim mesecima u godini. Zove se “hladni Mesec” zato što na severnoj hemisferi u ovom periodu počinje zima.

Smatra se da je naziv preuzet od američkih starosedelaca koji su hladni Mesec vezivali za prirodne promene u godišnjim dobima. Tada su temperature u minusu, dani su najkraći, blizu je i zimska kratkodnevica. Dakle, u toku hladnog Meseca priroda dostiže svoju najtamniju i najhladniju tačku. Zato hladni Mesec u astrologiji predstavlja promenu energije, jer znamo da će u narednih dva, tri meseca biti najniže moguće temperature, a posle toga će biti samo lepše, svetlije i bolje. Tako rečeno, period hladnog Meseca je period nadanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lua Moon Full (@luamoonfull)

Hladni Mesec 2022. godine je u znaku Blizanaca, a novi Mesec, koji se prepliće sa hladnim (23. i 24. decembra) će biti u znaku Jarca. Ovo će biti najbolji period za zapisivanje svojih planova i pravljenje novogodišnjih rezolucija. Energetski je daleko bolje vreme za to u hladnom Mesecu nego 1. januara, na primer. Ako iskoristite energiju novog i hladnog Meseca, velike promene u vašem životu mogu doći već sredinom 2023. godine.

Pročitajte i ovo: Evo koji horoskopski znaci mogu da funkcionišu zajedno

Najhladniji puni Mesec u godini se na spiritualnom nivou povezuje sa refleksijom. Zato osvestite dokle ste stigli u životu, koje ciljeve ste ostvarili ove godine, a koje niste. Koliko su se vaši ciljevi promenili? Posvetite se introspekciji i probudite svoju zahvalnost prema ljudima koji su bili tu za vas u godini koja prolazi, ali i prema sebi za sve to što ste ostvarili. Nemojte misliti da je vaša lista urađenih stvari mala, već razmislite o tome i koliko ste duševnog tereta imali i šta se sve dogodilo što niste planirali i što niko od nas nije planirao.

Jarac nije toliko socijalan znak, zato se i vezuje za refleksiju, samoću, ali i planiranje i postavljanje realnih ciljeva. Sa druge strane, imamo i Blizance u kojima će i biti hladni Mesec, a poznato je da su Blizanci socijalni znak. Kraj 2022. godine znači i da treba da dobro pogledate svoja prijateljstva i osvestite ko vam je zaista bio dobar prijatelj i da li ste bili dobar prijatelj. Sasvim je u redu ako želite da se udaljite od pojedinih ljudi jer vam više ne prijaju kao ranije, normalno je da se vaši putevi sa određenim ljudima raziđu.

Takođe, potrebno je i da budete iskreni prema sebi i zapitate se kakav ste vi prijatelj bili u prošloj godini, da li ste bili tu za ljude koji su vama dragi. To kakvi smo sa najbližima i te kako pokazuje kakvi smo kao osobe. Hladni Mesec je i odličan period za obnavljanje prijateljstva, da ponovo stupite u kontakt sa ljudima sa kojima dugo niste, da se izvinite onima kojima bi trebalo, a bili ste i suviše ponosni.

Hladni Mesec jeste period tame, ali to ne mora nužno biti loše, jer u hladnijim mesecima se okrećemo ka sebi i preispitujemo sebe i sopstvene odluke. Tada odmaramo više nego inače i jače se hranimo, dopustite sebi da živite u skladu sa prirodom, nemojte previše juriti i biti aktivni više nego što vam prija, jer za tako nešto služe topliji meseci.

Dakle, uživajte u praznicima i provođenju vremena sa porodicom, odmorite i preispitajte sebe. To preispitivanje može ponekad biti prilično neprijatno, ali kroz to vredi proći, zato što ćete onda moći sigurno koračati napred ka svojim ciljevima i kvalitetnim ljudima oko sebe. Verujte sebi i svojoj intuiciji, ona nije toliko daleko od racionalnog kao što se pretpostavlja, a pre svega imajte nadu da će sve u vašem životu doći na svoje.

Pročitajte i ovo: Ljubavni horoskop za decembar 2022.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments