PMS je pojava koja se odražava kako na naše raspoloženje i odnos sa bliskim ljudima, tako i na naš fizički izgled.

Loša vest je da ga ne možemo izbeći, tu je svakog meseca, neposredno pred početak ciklusa. Dobra vest jeste da se sa njim, ako smo spremni, vrlo lako možemo boriti – uživanjem u hrani.

hrana za pms 1 Hrana kojom ćete pobediti PMS

Evo kojim namirnicama treba da se naoružamo kada nas napadnu nagli naleti nervoze i gladi.

Stabilizacija šećera u krvi

PeanutButter Hrana kojom ćete pobediti PMS

Ako želite da stabilizujete šećer u krvi i samim tim izbegnete nagle skokove i padove energije i napade gladi – prave namirnice za to su semenke lana, bundeve, bademi, indijski orasi, kikiriki ili puter od kikirikija.

Podizanje nivoa gvožđa

leblebije Hrana kojom ćete pobediti PMS

Kako PMS ne bi isisao svu našu energiju i učinio nas pasivnima, ali i kako bismo sačuvali kvalitet kose, kože i noktiju moramo se naoružati gvožđem– a za to su najbolji spanać, sočivo i leblebije.

Hormonska ravnoteža

borovnice Hrana kojom ćete pobediti PMS

PMS je rezultat divljanja naših hormona neposredno pred ciklus. Kako bismo uravnotežili hormone i umanjili posledice niskog nivoa estrogena, potrebno je da se naoružamo brusnicama, borovnicama, kupinama i sličnim bobičastim šumskim plodovima.

Poboljšanje raspoloženja

cokolada Hrana kojom ćete pobediti PMS

Ako i posle svega naš PMS nastavi da divlja – možemo se opustiti i nagraditi se kockicom crne čokolade, sa visokim procentom kakaoa, koja će brzo stimulisati lučenje hormona sreće.

Jasna Stanić

Comments