5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Za svoju knjigu “Izum Igoa Kabrea” Brajan Selznik (Brian Selznick) dobio je 2008. godine prestižnu Kaldekotovu medalju (Caldecott Medal), koja se dodeljuje autorima grafičkih novela za decu. Kako je “Izum” neobičan spoj grafičke novele i pisanog teksta, žiri je napravio izuzetak i po prvi put priznanje je dobila knjiga koja, osim ilustrovanog, ima i klasični tekstualni deo. Veliki uspeh kod kritike i čitalaca nagnali su Martina Skorsezea (Martin Scorsese) da otkupi autorska prava za snimanje filma. Tako je nastao “Igo” (Hugo).

167 Igo

“Hoću ovaj izraz lica.” Skorseze sa glumcima i knjigom zbog koje je odlučio da snimi svoj prvi film za decu

Priča nas vodi u Pariz tridesetih godina prošlog veka, gde zatičemo glavnog junaka, siroče po imenu Igo. Dečak živi na glavnoj železničkoj stanici, održava mehanizme javnih časovnika i sve slobodno vreme provodi pokušavajući da popravi mehaničkog čoveka, jedinu stvar koja mu je ostala od pokojnog oca. Igo čvrsto veruje da fantastična naprava, automaton, krije poslednju očevu poruku. Međutim, da bi popravio automatona, dečaku su potrebni mehanički delovi koje krade od starog prodavca igračaka iz obližnje radnje. Zaplet nastaje kada ga jednom prilikom starac uhvati u krađi.

261 Igo

Igo popravlja automatona. Zadivljuje činjenica da su ovakvi uređaji zaista postojali tokom istorije. Sačuvani primerci i dan-danas fasciniraju svojom složenošću i mogućnostima

Ispostaviće se da je starac glavom i bradom Žorž Melijes (Marie-Georges-Jean Méliès), jedan od pionira evropskog filma. Sekvence koje slede predstavljaju svojevrsni omaž Melijesu i ljudima koji su utirali put filmskoj umetnosti. Nažalost, u tom delu film gubi na konzistentnosti i, na trenutke, postaje neoprostivo spor.

353 Igo

Ponovo radi bioskop! Glavni junaci uživaju u filmu

Američka filmska akademija nominovala je “Igoa” u čak 11 kategorija za dodelu Oskara. Sa razlogom, jer bez obzira na manjkavosti scenarija, ovaj film predstavlja vizuelno remek-delo. Izvrsna režija, fotografija, sjajni kadrovi i efekti u potpunosti zaslužuju nominacije u kategorijama koje ocenjuju tehničko dostignuće filma. Zato ne treba sumnjati da će “Igo” kući odneti nekoliko zlatnih statueta. Međutim, najvažniju nagradu – za najbolji film, ako filmska pravda postoji, “Igo” će morati da prepusti drugom filmu.


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Editors choice