Svet je, bukvalno, poludeo za “Umetnikom” (The Artist). Publika je oduševljena, a koliko se mišljenje kritike ne razlikuje najbolje govori broj nominacija za ovogodišnje dodele renomiranih filmskih nagrada. Sa 12 nominacija, uključujući one najvažnije, za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glumicu, “Umetnik” vodi u trci za nagrade BAFTA. Slično je i sa nominacijama za dodelu Oskara. Glavna razlika je što su članovi Američke filmske akademije odlučili da prelepu Berenis Bežo (Bérénice Bejo) ne uvrste u izbor za najbolju glumicu već da je nominuju za najbolju sporednu glumicu. Kako god, “Umetnik” ima priliku da osvoji Oskara u 10 kategorija.

110 Umetnik

Scena iz filma u kojoj glavni junak blista od sreće i zadovoljstva nakon premijere svog poslednjeg filma. Hoćemo li sličan prizor gledati i nakon dodele nagrada BAFTA i Oskara?

Ako ste se pitali otkuda toliko oduševljenje “Umetnikom”, već posle odgledanih uvodnih kadrova, dobićete odgovor. “Umetnik” nije ništa drugo nego filmska magija u svom najlepšem obliku i ne može da vas ne raduje činjenica da je takav film pred vama.

Snimljen u crno-beloj tehnici, u retro maniru, vraća nas u dvadesete godine prošlog veka kada je filmska industrija napravila tehnološki skok prešavši iz doba nemog u eru zvučnog filma. Glavni junak, Džordž Valentajn (George Valentin), zvezda nemih filmova na vrhuncu karijere, naći će se pred najvećim iskušenjem u svom životu. Nevoljan, a zatim i nesposoban da se prilagodi novonastalim prilikama, Džordž će, lagano, krenuti ka dnu. U priči koja će uslediti, o padu ali i odanosti i prijateljstvu, nećemo naučiti ništa novo. Ponovićemo lekcije 1,000 puta ispričane i naučene. Međutim, predstavljene na nov način, u starom, zaboravljenom ruhu, koje je specijalno za ovu priliku izvađeno iz ormara.

211 Umetnik

Nemi film u crno-beloj tehnici, snimljen u 21. veku? Neće vam smetati, naprotiv

Hrabrost koju je reditelj Mišel Azanavisijus (Michel Hazanavicius) pokazao snimivši ovakav film višestruko se isplatila. Briljantni Žan Dižarden (Jean Dujardin) okitio se “Zlatnom palmom” Kanskog festivala za svoju ulogu Džordža Valentajna. Nove pohvale neprekidno stižu sa svih meridijana. Čeka se veliko finale u noći dodele Oskara. Čak i da ne osvoji nijednu nagradu, što je malo verovatno, “Umetnik” će ostati upamćen kao veliki film. Odmeren, nepretenciozan i genijalan u svojoj jednostavnosti. Film koji Holivudu vraća stari sjaj.


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments