Prošlog petka, Britney Spears je zvanično oslobođena od starateljstva pod kojim se nalazila poslednjih 13 godina. Pop pevačica je na društvenim mrežama momentalno počela da postuje fotografije i videe govoreći o svojim iskrenim osećanjima. Ona je upravo objavila i snimak u kom se obraća svojim fanovima, dajući im naznake šta sledeće mogu očekivati od nje. Od nekoliko odgovora na pitanja obožavalaca, Britney je obelodanila da će sve reći kad sedne da porazgovara sa Oprahom Winfrey u njenoj megapopularnoj TV emisiji.

U videu, Britney je prvenstveno zahvalila za male slobode koje većina ljudi uzima zdravo za gotovo – kao što je to što sada može samostalno da vozi automobil, poseduje platnu karticu, da ima gotovinu u novčaniku i da kupuje mirišljave sveće. Spearsova je rekla da neće “glumiti žrtvu” već će umesto toga postati zagovornik osoba sa invaliditetom i bolestima u problematičnim starateljstvima. Podsetila nas je veoma jaka žena koja “može samo da zamisli šta je sistem učinio onima (sa invaliditetom i bolestima)”. Britney se, takođe, ispravila kad je svoje životno putovanje nazvala “svojom malom pričom”, zatim izostavivši reč “mala” kada je ponovo započela rečenicu, potvrđujući sve stravične godine kroz koje je prošla i zahvalivši na prilici da sada pomogne drugima. Na kraju se zahvalila i pokretu #FreeBritney što su joj “spasili život… 100%”. Spears nije potvrdila da li je zakazala intervju sa Oprahom ili se samo nada da će njen video privući voditeljkinu pažnju. 

Slučaj starateljstva Britney Spears već mesecima izaziva međunarodno ogorčenje, a državni i federalni zakonodavci SAD razmišljaju o velikim reformama u pravnom sistemu u pogledu starateljstva. #FreeBritney, pomenuti veliki pokret pevačicinih fanova, pre dve godine je prvi ukazao na nepovoljnu situaciju Britney Spears i neprestano održavao proteste kao podršku pop zvezdi. Fanovi sa raznih strana su se u toku svakog ročišta okupljali ispred suda u Los Anđelesu, gde su zaustavljali saobraćaj na ulicama. Da nije bilo njih kao inicijatora, Britney bi danas i dalje bila pod okriljem oca Jamiea Spearsa.

Nedavni dokumentarni film New York Timesa, pod nazivom Controlling Britney Spears, obelodanio je nepoznate informacije u pogledu starateljstva, intervjuišući ljude iz poslovnog Spears tima, koji su izjavili da je Jamie Spears navodno angažovao bezbednosni tim koji je ozvučio spavaću sobu svoje ćerke, prisluškivao njene privatne razgovore i pratio ljude iz pokreta #FreeBritney.

Comments