5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

1/3

Dr Sanja Popović Pantić je već dvadeset godina na čelu Udruženja poslovnih žena Srbije, a od osnivanja Udruženja do danas mnogo toga se promenilo. Svakako, najvažnija promena je ta da su žene danas mnogo samostalnije i osnaženije da same pokrenu svoj biznis, iako je Srbija po udelu preduzetnica na nivou Evrope daleko ispod proseka. Sa predsednicom UPŽ Srbije razgovarali smo o ženskom preduzetništvu, stereotipima koji su i dalje zastupljeni u našoj zemlji, kao i o tome na koji način bi trebalo pomoći i podržati žene da budu ostvarene na svim životnim poljima.

WANNABE MAGAZINE: Od 1998. ste na čelu Udruženja poslovnih žena Srbije. Kako je tadašnje okruženje uticalo na rad Udruženja i zahtevnu ulogu koju ste na sebe preuzeli?

SANJA POPOVIĆ PANTIĆ: Istorijat Udruženja je na izvestan način i mini istorijat srpskih prilika i neprilika u poslednjih 20 godina. Počele smo sa radom pred bombardovanje, kao u nekoj ilegali, jer nam je krov bio Evropski pokret u Srbiji, a u to vreme izražavanje evropske orijentacije nije bilo ni najmanje poželjno. Nakon bombardovanja, firme su se gasile, pa je veoma bilo teško naći autentične preduzetnice. Bilo nas je malo, ali su počeli u Srbiju da pristižu različiti razvojni programi nakon demokratskih promena. Naučile smo da pišemo projekte i bile uspešne u tome da pronađemo podršku donatora što nam je pomoglo da razvijemo kapacitete i identitet.

Intervju dr Sanja Popović Pantić predsednica UPŽ Srbije o preduzetništvu samostalnosti i današnjim potrebama žena 3 Intervju: dr Sanja Popović Pantić, predsednica UPŽ Srbije, o preduzetništvu, samostalnosti i današnjim potrebama žena

Doktorirali ste na temu ženskog preduzetništva 2013. i tada ste već imali dosta iskustva u radu Udruženja – kako su se stvari razvijale od kraja devedesetih do kraja prve decenije novog milenijuma?

Naš razvojni put je bio zaista postepen i temeljan zato mislim da smo ostvarili ovaj zavidni staž, razvili mrežu lokalnih udruženja i obezbedili podršku institucija bez obzira na to ko je trenutno na vlasti. U prvih deset godina međunarodni donatori su bili veoma aktivni i prisunti, jer je izgradnja kapaciteta svih sektora u našem društvu i u privredi bio prioritet. To nam je naravno veoma pomoglo da ojačamo s obzirom na to da je ekonomska snaga ženskih firmi pogotovo u to vreme bila skromna i naše članarine su bile praktično subvencionisane kroz te projekte, a samim tim i usluge koje smo pružali članicama. Danas je situacija bitno drugačija, umesto izgradnje kapaciteta akcenat je na razvoju, a za nas je još uvek izazov da postanemo organizacija koja živi isključivo od servisa svojim članicama. Uspeli smo već da povećamo taj udeo, ali na tome treba još raditi.

A sada je pri kraju već i druga decenija novog veka – gde je žensko preduzetnišvo u Srbiji u ovom trenutku u odnosu na prethodni period i u odnosu na žensko preduzetništvo u svetu?

Statistika pokazuje da je udeo preduzetnica u Srbiji na nivou evropskog proseka 30%. Međutim, taj podatak ne treba da zavara, jer ono što je kod nas bitno drugačije u odnosu na evropski prosek, jeste održivost ženskih biznisa. Stopa gašenja od 47% je visoka i odražava u velikoj meri probleme sa kojima se susreću preduzetnice pre svega pri osnivanju, a zatim i pri održavanju makar “status quo” nivoa aktivnosti. Svaki preduzetnik zna da “status quo” ne sme dugo da traje, jer vodi gašenju i da je jedini put opstanka stalni rast i razvoj. Ovakvoj slici doprinosi takođe i činjenica da u Srbiji 66% preduzetnica pristupa preduzetništvu iz nužde, a 34% zbog preduzetničkog izazova i želje dok je u EU obrnuto. Ipak, percepcije ženskog preduzetništva su promenjene i veliko mi je zadovoljstvo što naše opredeljenje svih ovih godina da promovišemo žensko preduzetništvo kao faktor ekonomskog razvoja, a ne kao socijalnu kategoriju, pokazuje sve više opravdanost u praksi.

Editors choice