Koliko toga se promenilo u stereotipima prema ženskoj samostalnosti? Koliko su žene svesne da su same odgovorne za održavanje, odnosno rušenje tih stereotipa?

Kod nas su još uvek prisutni rodni stereotipi prema kojima je ženi “dozvoljeno” odnosno društveno prihvaćeno da bude radno aktivna, ali pod uslovom da sve u kući “štima”. Takva vrsta razmišljanja koje ne dolazi samo od muškaraca, stvara dodatni i psihološki pritisak, pored fizičkog napora, sa čime se žene u naprednijim društvima ne susreću. Kod nas žene još uvek imaju veće obaveze u porodici i podizanju dece i zapravo one rade u dve “smene”: jedna na poslu, druga u domaćinstvu. Stoga one nose dupli teret punog radnog vremena i kućnih dužnosti.

U manje tradicionalnim društvima, žena zaista ima slobodu izbora i društvo taj izbor prihvata ma kakav da je on. Tu je velika razlika u poređenju sa nama i biće potrebno još mnogo toga da se ovakav kulturološki obrazac prevaziđe i pređe na viši nivo.

Intervju dr Sanja Popović Pantić predsednica UPŽ Srbije o preduzetništvu samostalnosti i današnjim potrebama žena 1 Dr Sanja Popović Pantić, UPŽ Srbija, o preduzetništvu i današnjim potrebama žena

Koja je najvažnija uloga Udruženja?

Ako govorimo o ulozi Udruženja u društvu onda je to svakako afirmacija ženskog preduzetništva kao faktora ekonomskog razvoja i naša istrajnost na tom putu dovela je zaista do toga da je percepcija promenjena i da danas ljudi širom Srbije prepoznaju uspešne poslovne žene u svojim lokalnim sredinama kao “žene zmajeve” koje su bitne za lokalnu ekonomiju i vrednuju isključivo njihov lični doprinos, a ne njihovih muževa, očeva, braće.

Pružanje vrhunske podrške preduzetnicama i onima koje to žele da postanu kroz realizaciju različitih aktivnosti poput edukacija, poslovnog umrežavanja, javnog zagovaranja, mentorstva, različitih treninga, i promocije je uloga Udruženja u odnosu na same preduzetnice. Takođe, veoma je važno i naše priznanje za najbolju preduzetnicu u Srbiji – “Cvet uspeha za ženu zmaja” koja je i podsticaj i motivacija svim ženama u biznisu, a koje dodeljujemo od 2007. godine.

Za naše članice, Udruženje je sigurno mesto gde se osećaju dobro, jer se preduzetnik u našem društvu još uvek ne oseća prihvaćeno. Osuđuju ga svi kao da je još uvek prisutan onaj socijalistički kod koji je, najblaže rečeno, ignorisao privatnu inicijativu. Uspešne žene, članice UPŽ Srbije, rado dele svoja iskustva što predstavlja nemerljiv doprinos i podršku onim ženama koje se ohrabre da uđu u preduzetničke vode.

Ko može da se pridruži Udruženju?

U UPŽ Srbije su dobrodošle poslovne žene, vlasnice, suvlasnice i direktorke kompanija, menadžerke, mlade preduzetnice ili one koje žele to da postanu bez obzira na godine starosti. Članice Udruženja su žene koje pokazuju koliko su srpske preduzetnice jake, sposobne i izuzetno posvećene biznisima koje vode, a verujete mi, ima ih mnogo u Srbiji. Posebno bih istakla povezanost i zajedništvo između članica koje je veoma teško opisati ukoliko niste deo naše “priče”. Najveći kvalitet je jaka podrška ženske mreže, a sloga i solidarnost koje vladaju u Udruženju su postale naš prepoznatljiv znak.

Intervju dr Sanja Popović Pantić predsednica UPŽ Srbije o preduzetništvu samostalnosti i današnjim potrebama žena 2 Dr Sanja Popović Pantić, UPŽ Srbija, o preduzetništvu i današnjim potrebama žena
Comments