Fashion Company je deo multibrend koncepta Fashion&Friends, a cilj ove kompanije je predstavljanje urbane mode kakvu naša prestonica zaslužuje. Sa direktorkom marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company-ja, Jasenkom Stekić, razgovarali smo o modnoj sceni Srbije, stilu Beograđanki, kao i svim zadovoljstvima i izazovima koje posao u modnoj industriji svakodnevno donosi.

WANNABE MAGAZINE: Sa sigurnošću tvrdimo da modna scena u našoj zemlji ne bi bila ista bez Fashion Company-ja. Kako vi gledate na modnu scenu u našoj zemlji i u kom pravcu ide njen razvoj? Gde vidite svoju kompaniju u tom razvoju?

JASENKA STEKIĆ: Modna scena u Srbiji je oslonjena, sa jedne strane, na domaće dizajnere koji nemaju podršku da svoje talente razviju onako kako to rade njihove kolege u svetu. Sa druge strane, strani brendovi uzimaju primat i dešava se da sve značajnije lokacije u gradu bivaju okupirane prodavnicama na kojima svetle poznata svetska imena, dok domaća moda gubi bitku. Beograd je za mene enigmatičan i zagonetan grad ispod svoje površine. To znam jer oko mene žive i rade vrhunski dizajneri i ljudi koje bi svet poželeo u svojim modnim kućama.

Beogradu je razorena kultura priprostim reality programima i dnevnim sadržajima u medijima i trenutno je podeljen na urbani i onaj besciljni svet, ali to će se, nadam se, promeniti. Fashion Company u svojoj suštini nastoji da edukuje potrošače o urbanoj modi i nametne takav stil kakav Beograd i njegovi potrošači zaslužuju. Kako Beograd diktira modne trendove, lako je pretpostaviti da ste time završili posao i u celoj Srbiji. Zastupamo više od dvadeset imena urbanih svetskih brendova i jasno je da vršimo veliki uticaj na modnu scenu. Naša budućnost kojoj težimo je sopstveni, srpski brend koji bi bio miks najboljeg što znamo da radimo. Ovaj brend će biti u sastavu koncepta Fashion&Friends koji je već sada značajan regionalni koncept. Želimo da podržimo domaću modnu scenu i o tome se uveliko kuju planovi.

jasenka stekic 2 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Da li je radni dan direktorke marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company-ja uzbudljiv i dinamičan, kao što zamišljamo? Šta je u vašem dnevnom poslu najveći izazov, a šta najveće zadovoljstvo?

Definitivno jeste, s obzirom na to da je marketing posao gde stalno imate “nož pod grlom” kada je u pitanju konkurencija. Oblast je zanimljiva, a stalni update sa tržišta je svakodnevna rutina. Edukacija, informisanost o stanju industrije na tržištu na kome radite zajedno sa globalnim trendovima, bilo da su u pitanju kolekcije dizajnera, promo lica, strategija nastupa, prodaje, trendovi, štampana ili digitalna izdanja, važni su pomoćni alati kada se prave planovi i budžeti.

Zanimljivost poslu daju stalna putovanja i sastanci sa partnerima, zatim timovima koji rade produkciju, bave se maloprodajom i radom na vizuelnom identitetu kompanije i brendova na tržištu. Kažu da marketing direktori uživaju na setovima snimanja modnih kampanja i organizaciji fashion-show događaja, pa eto, mogu da se pohvalim da naša kompanija ima izuzetno aktivnu ulogu u ovim aktivnostima u regionu. Javni nastupi, intervjui i prezentacije su, takođe, sastavni deo posla koji obavljate radeći na mom mestu. Sa zadovoljstvom ističem da smo zahvaljujući dobrom radu moga tima dobili brojna svetska priznanja za imidž i brigu o brendovima koje zastupamo. Kada su izazovi u pitanju, oni praktično ne postoje. Posao je toliko dinamičan, da su i male prepreke tu da bi se uspešno prevazišle. Kada ste dovoljno kreativni, sve shvatate kao igru.

Ipak, ako postoji nešto što manje volim, to je administracija. Svaki posao je ima, a u mom delu je ima čak i do 60% tokom radnog dana. Email-ovi, tabele, ažuriranje raznih izveštaja, evaluacija medijskih objava, PR tekstovi, grafički dizajn, porudžbine izloga i materijala za maloprodaju itd. Zahvaljujući timu sa kojim radim i koji je zadužen za najveći deo ovoga što sam navela, moj poslovni život je predivan!

jasenka stekic 3 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Fashion Company u svojoj ponudi broji najpoznatije modne brendove. Koji je vama omiljen i zbog čega?

Da, imamo preko dvadeset brendova u portfoliju i svi su mi podjednako dragi. Svaki opisujemo i predstavljamo tržištu sa podjednakim žarom. Ipak, naravno da ima i onih koje volim zbog same filozofije koja stoji iza, a to su Diesel, Replay, Tommy Hilfiger. Svi oni imaju svoju priču u koju se uklapa i viđenje mene kao konzumenta.

jasenka stekic 4 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Pošto je vaš posao vezan i za putovanja, koji grad vas je do sada potpuno očarao i gde biste se uvek vratili?

Zamislite da sam pre neki dan razmišljala o tome gde sam sve za ovih dvadeset godina rada u modnoj industriji putovala. Nema grada u Evropi koji nisam posetila više puta. Amerika me nikada nije privlačila, dok Azija, o kojoj sve više razmišljam, polako zauzima primat na mojoj must visit listi.

Evropa je inspiracija, ona traje i ponavlja se. Obožavam Milano i njegove restorane i kafiće, pa čak i to što je kao košnica, ponekad. Sada, nekako kada sam obišla sve kulturne spomenike Evrope, uživam u toplini i energiji gradova, dobroj hrani i društvu na putovanjima. Barselona je nešto drugo, romantična “devojka” koja zavodi svaki put svojim mirisima i bojama. Najbolji šoping je u Londonu, možda zbog toga što je modna scena tako smela i što nudi dosta svojih ali i američkih brendova.

jasenka stekic 6 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

A pošto iskusni domaći putnici obično tvrde da su Beograđanke najprivlačnije i najbolje obučene žene, recite nam koliko je to tačno, iz vaše perspektive?

Ne mogu se složiti, nažalost. Italijanke su ipak u prednosti, bar one koje ja prepoznajem na ulicama Milana, ne samo zbog odeće koju biraju, već i zbog negovanog izgleda, sitnih “fora” i detalja kada je nakit u pitanju, frizura… Beograđanke su lepše, da, ali Italijanke imaju ono “nešto”… Mi moramo još dosta da učimo o odmerenosti, stilu i detaljima.

jasenka stekic 8 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Koja je vaša idealna odevna kombinacija za put, koja za radni dan, a koja za večernji izlazak?

To se menja vremenom. I ja ponekad robujem modi te tokom dana nosim neudobne stvari i obuću. Svako ko me zna može na meni videti visoke potpetice u sred dana i elegantnu haljinu koja može proći i kao večernja. Volim crnu, mada mi svi govore kako mi dobro stoje i pastelne, sveže boje. Za putovanje biram vrhunski par farmerki, bajkerku i belu majicu, ravne čizme ili jednostavne, trendi patike. Volim skupe tašne i torbe, pa u svakoj prilici ponesem po neku u zavisnosti od autfita.

jasenka stekic 11 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company
Comments