Koliko je važno imati prepoznatljivi stil oblačenja i koliko dugo ste gradili svoj stil? Može li žena imati i negovati više stilova i zadržati autentičan imidž?

Može, ja sam primer za to. A opet, moda je toliko lepa da se sa njom igrate da vaš stil bukvalno odražava vaše stanje duha u tom trenutku. Ja sam sinoć gledala film iz nekog romantičnog perioda Engleske i danas sam već u bogatoj, vezenoj košulji i uživam u svom nostalgičnom izgledu. Eto, stil se gradi inspiracijom koju dobijate oko sebe. Bitno je da ona bude kvalitetna i da odražava vašu unutrašnju snagu i energiju. Samo tada će taj stil biti i prepoznatljiv.

jasenka stekic 12 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Čiji vam se stil posebno dopada, ko je za vas “ikona stila”?

Ako su u pitanju poznate ličnosti onda je to Kejt Blanšet na dodelama nagrada u haljinama dizajnera koje me uvek zadive. Cela njena pojava je eterična, i takvu ženu volim.

Alisija Vikander je devojka koja ima stil koji obožavam. Njeni stilisti biraju upravo ono što bih ja nosila svaki dan. Rafiniran glamur u kome se vidi lakoća kojom je osmišljen je ono što odražava moju ideju stila. Međutim, za takav poduhvat su potrebni komadi poznatih dizajnera koje ne može baš svako priuštiti. Ovakav stil može i da se kopira ako imate dobrog krojača i stilistu.

Urbani stil vezujem za brendove koje zastupa Fashion Company, pa sam uglavnom u Diesel-u i Replay-u. Posebno uživam u predkolekcijama koje prva ponesem.

jasenka stekic 13 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Kažu da energija kruži, da je potrebno ukloniti stare stvari, da bi nam došle nove i da redovno treba pretresati sadržaj garderobera i odbacivati stvari koje se ne nose. Ali žene su često sentimentalne i čuvaju drage odevne komade, za svoje kćeri ili za neko vreme kad moda “obrne” krug. Kakav je vaš stav?

Moj stav je praktičan. Ja se ne vezujem za stvari. Obično deca spremaju ormare i pitaju me da li mi treba ovo ili ono. Uglavnom ono što one ne odaberu da ponesu posle mene, završava kao humanitarna pomoć nekome kome je potrebna. Ponekad mi bude i žao stvari koje sam možda mogla da zadržim za uspomenu, ali imajući u vidu potreban prostor za držanje svih tih stvari, okrenuta sam budućnosti, a ne prošlosti. Tačnije, živim u sadašnjem trenutku okrenuta budućnosti i tome se prilagođavam. Verujem u energiju koja sve prožima i da staro treba da ode da bi došlo nešto novo.

jasenka stekic 15 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Koji su bili najveći izazovi na vašem putu uspeha? Šta je to što vas je motivisalo i onda kad nije bilo lako? Postoji li ključ prihvatanja svih poslovnih i životnih izazova?

Pored toga što sam žena, mada me to nije mnogo sprečavalo da uvek uradim šta zamislim, moja tvrdoglavost i brzopletost me je često koštala zastoja u razvoju karijere. Htela sam uvek sve i odmah, što nije toliko mudro. Ipak, ne kajem se ni za jedan dan koji sam provela u ovoj predivnoj industriji, okružena lepotom i kreativnošću ljudi. Moja motivacija je uvek bila iznutra. Kao neki mali glas koji uveče kada zatvorim oči govori i osmišljava šta sve treba da uradim, koje projekte da osmislim, koga da pozovem, pitam… I tako se ujutro uvek budim spremna da nešto novo dam od sebe i da u tome uspem i budem bolja.

Ključ za prihvatanje izazova ne postoji. Postoji samo vera da ono što osećaš, treba da izguraš tako da prvo prikupiš dovoljno znanja iz oblasti koju želiš da osvojiš, pa da su ti onda dozvoljene i greške. Samopouzdanje je izuzetno bitno, ali samo ako znaš koliko ne znaš, da znaš kada da ćutiš i klimaš glavom, a kada da se suprotstaviš konkretnim idejama i stavovima. Borba je to. Mislim da svako od nas ima u glavi ili negde drugde gde ne možemo to da zamislimo, zacrtan svoj put na koji ga život uputi bez obzira na okolnosti, kojim će se kretati hteo ili ne hteo. Poenta je da se uživa na putovanju i da se sagledavaju okolnosti koje koristiš za sebe.

Ključ je možda dovoljna doza duhovnosti da prihvataš stvari koje ti se nekada ne sviđaju, a vremenom utvrdiš da su bile dobre za tebe.

jasenka stekic 19 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Poslovni tempo od nas zahteva da se efikasno odmorimo i opustimo, da bismo mogli da nastavimo dalje. Koji je vaš omiljeni vid opuštanja?

Nastavak na prethodno pitanje: To su joga i meditacija, Reiki. Svaki dan.

Za kraj uvek zamolimo naše sagovornike da pošalju poruku čitaocima, u ovom slučaju mladim devojkama koje sanjaju da jednog dana rade za neku modnu kompaniju. Koji je to savet koji biste dali nekome ko je na samom početku svoje karijere?

Pre svega da uživaju u tome što su žene i što su bića koja ulepšavaju ovaj svet i bez koga ne bi bilo toliko inspiracije. Kada to znaju, dobro obrazovanje će im poslužiti da se posvete karijeri o kojoj maštaju od detinjstva. Tokom studija, dobro je raditi na sebi i veštinama komunikacija kao što je NLP, koji je i meni dosta pomogao da shvatim da se svet ne vrti oko mojih ličnih ubeđenja. Nakon studija, lepo je pronaći zrelog mentora da vas povede u poslovni svet. To su osobe koje će vam omogućiti da kao mlad i neiskusan kadar bezbolnije prođete uklapanje u novu radnu sredinu, a i podučiti o poslovnim veštinama tako što će vas pozivati na važne sastanke i projekte kao saradnika, gde ćete upijati znanja koja ne možete steći na fakultetu. Meni je upornost bila jača strana, pa ako je i to neki recept, eto i njega.

Sportom sam se bavila skoro ceo život, jer je on važan da razbistri misli posebno u mladosti. Za modnu industriju se kreativnost podrazumeva. Ako ste još šile haljine lutkama i dobro crtale i pisale kao ja u detinjstvu, onda je modna industrija dobar izbor za vas.

Naravno, uz sve ovo, zato što ste verovatno neobični, ide i to da vas ponekad osporavaju jer vas ne razumeju. Moj savet je: samo napred, imate moju punu podršku!

jasenka stekic 21 Intervju: Jasenka Stekić, direktorka marketinga i korporativnih komunikacija Fashion Company

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Fotografije: Dragan Asanov

Aleksina Đorđević

Comments