Jelena Galić je doktor ekonomskih nauka i, trenutno, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke. Uspešna, poslovna žena sa mnogo iskustva iza sebe, a dokaz da uvek radi pravu stvar jeste i nagrada “Kapetan Miša Anastasijević” za najboljeg menadžera u sektoru za finansije u Srbiji. Osim sa brojkama, Jelena voli da radi i sa studentima, jer, kako kaže, oni je uvek podsećaju na to šta su prave vrednosti.

WANNABE MAGAZINE: Doktor ste ekonomskih nauka. Kako ste odlučili da baš ekonomija bude vaš poziv?

JELENA GALIĆ: U vreme kada sam pohađala srednju školu bio je sistem usmerenog obrazovanja koji je podrazumevao dve godine opšteg srednjeg obrazovanja, a druge dve stručno usmerenje. Prve dve godine sam pohađala Zemunsku gimnaziju, društveni smer, nakon čega je logičan sled bio ekonomija ili pravo. S obzirom na to da imam veću sklonost ka brojkama, ekonomija je došla kao prirodan sled. Tada je Ekonomski fakultet u Beogradu upisivao oko 300 studenata redovnih studija i bilo je potrebno da, pored odličnog uspeha iz srednje škole, imate i maksimalan broj poena na prijemnom ispitu.

Jelena Galic AIK banka Wannabe magazine intervju 7 Intervju: Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke

Trenutno ste predsednica Izvršnog odbora AIK Banke. Kakvo je vaše iskustvo sa rukovodećim pozicijama, s obzirom na to da je malo žena koje se mogu pohvaliti tom funkcijom?

Na rukovodećim pozicijama sam poslednjih 15 godina svog radnog iskustva. Drago mi je da vidim pomake i da se sve više žena uključuje u privredni, politički i socijalni život i da su na rukovodećim pozicijama. Mislim da su žene rukovodioci racionalnije i pragmatičnije u donošenju poslovnih odluka, ali generalno ne bih pravila veliku razliku između “ženskog” i “muškog” stila rukovođenja, jer mislim da je to primarno odraz karaktera i ličnog i profesionalnog iskustva.

Osim upravljačkih i izvršnih funkcija, vanredni ste profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Univerziteta UNION. Kako ste se snašli u toj ulozi? Da li je lakše raditi sa brojkama ili sa studentima?

Volim da radim sa brojkama ali rad sa mladim ljudima je veoma zanimljiv i uvek vas vraća ka suštini, a to je da kontinuirani napredak i razvoj ostvarujemo samo ukoliko negujemo potrebu za novim saznanjima. To je odlika mladih ljudi. Oni su uvek pokretač napretka samo ih treba na pravi način podržati u idejama i entuzijazmu. Akademski rad negujem od završetka studija kada sam imala mogućnost da ostanem da radim na fakultetu kao asistent. Kao predavač sam bila angažovana i pre Beogradske bankarske akademije. Rad sa mladim ljudima uvek vas podseća na to šta su prave vrednosti.

Jelena Galic AIK banka Wannabe magazine intervju 4 Intervju: Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke

Osnivač ste Srpske asocijacije menadžera. Sa kojim ciljem ste pokrenuli ovu organizaciju?

Ideja je bila da to bude strukovna organizacija koja za cilj ima unapređenje i promovisanje menadžerske struke u Srbiji kroz jačanje etičkih i stručnih standarda, unapređenje institucionalnog i sistemskog okvira za profesionalizaciju ove struke, jačanje dijaloga sa nosiocima ekonomske politike, gde glas biznisa postaje kredibilan partner izvršnoj vlasti u sprovođenju sistemskih unapređenja, regionalna saradnja i podsticanje poslovnog povezivanja u regionu, edukacija i stvaranje novih generacija profesionalnih menadžera. Sa tranzicijom ekonomije i društva, mnoge vrednosti se devastiraju, a istovremeno dolazi do inflacije novih trendova i zanimanja. Sa željom da očuvamo i unapređujemo prave vrednosti, nas oko 40 profesionalnih menadžera vodećih firmi u Srbiji je iniciralo osnivanje SAM-a.

Dobili ste nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” za najboljeg menadžera u sektoru za finansije u Srbiji. Koliko vas ova nagrada motiviše za dalji rad, ali i potvrđuje vaša dosadašnja zalaganja i trud?

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade, koja se dodeljuje najistaknutijim kompanijama i pojedincima za izuzetne rezultate u poslovanju, stvaralaštvu i društvenoj odgovornosti. Ona svakako predstavlja svojevrsno prepoznavanje zalaganja i rezultata koje sam zajedno sa svojim timom AIK Banke ostvarila u prošloj godini, ali svakako i podstrek nadalje da nastavimo sa realizacijom dobrih rezultata i inovativnih projekata i tako damo svoj doprinos unapređenju celokupnog privrednog i društvenog ambijenta.

Comments