Šta je presudno da bi žena u Srbiji mogla da uspe i ostvari zavidnu karijeru?

Iz svog dosadašnjeg iskustva, sa sigurnošću mogu da kažem da je ključno da imate dobar i uigran tim. Iz ličnog ugla, ono što bih istakla je da imate viziju u koju verujete, energiju i istrajnost, da ste dobro organizovani i da imate podršku i razumevanje svoje porodice i najbližih.

Jelena Galic AIK banka Wannabe magazine intervju 8 Intervju: Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke

Kako izgleda jedan vaš radni dan? Šta je ono najizazovnije sa čime se susrećete tokom posla?

Jutro je posvećeno mojoj deci i porodici. S obzirom na to da sam veći deo dana na poslu, trudim se da jutro bude ispunjeno dečijom pažnjom i emocijama. Radni dan ume da potraje vrlo često i do večernjih sati i gotovo uvek je pun radnih sastanaka sa klijentima ili saradnicima. Pri tome, najveći izazov su uvek ljudi. Oni su i pokretač i kočničar, a umeće dobrog rukovodioca je da adekvatnim pristupom u svakoj situaciji izvuče najbolje iz svih aktera i ostvari rezultat. Vrlo rado, kada mi vreme i obaveze dozvoljavaju, odazivam se učešću na profesionalnim skupovima ili društvenim događajima. Trudim se da veče, kad god mogu, poklonim svojoj deci i njihovim željama.

Može se reći da ste se tokom svoje profesionalne karijere specijalizovali za pružanje savetodavnih usluga u oblastima finansija. Koje savete najčešće dajete? Šta je ono zbog čega vam se ljudi najčešće obraćaju?

U svom dugogodišnjem konsultantskom iskustvu u radu sa privredom, radila sam na brojnim projektima ocene i analize investicionih ulaganja, operativnog i finansijskog restrukturiranja, akvizicije, preuzimanja ili spajanja kompanija, što mi omogućava da danas u ulozi bankara imam jedno šire razumevanje od klasičnog bankarskog odnosa klijent-banka. Prilikom odobravanja finansiranja, potrebno je sagledati ne samo trenutne rizike, već anticipirati i buduća kretanja i perspektive okruženja, industrije i samog klijenta, kako bi investicija bila sigurna kako za banku, tako i za klijenta. Danas su najčešća pitanja usmerena na kamate i gde i kako uložiti novac, da li će se kamate i dalje snižavati, da li držati štednju u bankama ili uložiti u osiguranje ili nekretnine, da li kredit uzet u dinarima ili eurima, kako će se kretati kurs dinara i sl.

Jelena Galic AIK banka Wannabe magazine intervju 6 Intervju: Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke

Osim što ste dobar savetodavac, jedna od vaših profesionalnih i ličnih osobina je i liderstvo. Da li se lider rađa ili se postaje?

Moje lično mišljenje, koje je potkrepljeno i dugogodišnjim iskustvom u radu sa ljudima je da morate da imate predispozicije za liderstvo, ali isto tako da kontinuirano morate da radite na sopstvenom napredovanju. Poznajem pojedince koji su imali predispozicije ali tu superiornost nisu nadogradili u pravcu liderstva.

Rukovodioci obično ne prave razliku između liderstva i “šefovanja”, a s obzirom na to da ste iskusili i jedno i drugo – koja je razlika?

Osnovna razlika je u ubeđenju i verovanju u viziju, sopstvenoj motivaciji i motivaciji drugih ka ostvarenju ciljeva. Ako bismo analizirali razne naučno zanovane metodološke pristupe i psihološke profile, postoje brojne razlike. Moje lično mišljenje je da lider vodi i stvara, a “šef” sledi i sprovodi. Dobroj i uspešnoj organizaciji, potrebni su i jedni i drugi. Ključno je da li se u okviru organizacije nalaze na pravim pozicijama spram svojih profila.

Poslovnu ženu odlikuje i poseban stil. Koliko pažnje vi posvećujete modi i u čemu se osećate najprijatnije, ali i najsamouverenije?

Smatram da je stil odraz karaktera, ali i lične kulture, kao i da se dosta toga može zaključiti na osnovu nečijeg stila. Ličnog sam mišljenja da je najbolji stil onaj koji je umeren i prilagođen okolnostima i konkretnoj prilici, i da je takav stil odraz kompletne ličnosti. Najsamouverenija sam kada se u odevnoj kombinaciji osećam prijatno, nezavisno da li je to stil sportske elegancije ili strogo poslovni.

Jelena Galic AIK banka Wannabe magazine intervju Intervju: Jelena Galić, predsednica Izvršnog odbora AIK Banke

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Fotografije: Dragan Asanov

Ivana Tomić

Comments