Osim fizičke aktivnosti, šta je još važno za zdravu trudnoću?

Kao što smo već rekli, uz vežbanje, ishranu i kozmetiku svakako treba napomenuti i naš um. Vrlo često o njemu ne vodimo računa, a upravo je ovo period u kome bi svaka trudnica trebalo da se pozabavi time. Ovo su prvi trenuci koje provodi sa svojom bebom i važno je da ima svest o tome da sve emocije proživljava i njena beba.

Mnoge žene se plaše porođaja, a teško im pada i pomisao na broj kilograma koje su dobile. Da li pilates tokom trudnoće olakšava porođaj i kasnije otklanjanje viška kilograma?

Pilates, a i generalno vežbanje u trudnoći nema za cilj da trudnici smanji težinu, ali ono ima za cilj da reguliše odnos sa samim vežbanjem žena-trudnica i da na drugačiji način doživljavaju svoje telo i samim tim brigu o njemu. Dokazano je da one koje vežbaju ugoje se u preporučenim granicama. Porođaj je lakši i brži ako se vežba.

Fit u trudnoci s pilatesom Tamara Ratković, autorka knjige Fit u trudnoći s pilatesom

Vaša knjiga sadrži vežbe za sva tri trimestra trudnoće. Kako izgledaju vežbe za svaki od njih? Na šta se najviše pažnje obraća u svakom od tih “delova” trudnoće?

Vežbe su podeljene po trimestrima. Svako tromesečje ima svoj zadatak i cilj šta treba da se radi odnosno vežba. Odabrane vežbe su jednostavne, lako primenjive i nemaju kontraindikacija. Važno je napomenuti da su namenjene onim trudnicama koje su dobile “zeleno svetlo” od svojih lekara. Kao što je navedeno i u knjizi, svakodnevnim promenama kroz koje trudnica prolazi treba prilagoditi i izbor vežbi. Najbolje je slušati i osetiti potrebe svoga tela.

Fit u trudnoci s pilatesom Vezba 17 Tamara Ratković, autorka knjige Fit u trudnoći s pilatesom
Comments