Ako bi trebalo da izdvojimo tri stvari koje su najvažnije za uspešno poslovanje, onda bi to defintivno bili podrška porodice, kreativnost i naravno, posao koji volite i koji vas ispunjava. Ima tu malo i rizika, a to nam najbolje može potvrditi Tatjana Vučićević koja se sa svojim suprugom nalazi na čelu preduzeća “Art Ival”, poznatog po izvrsnim Premier čokoladama koje zadovoljavaju kriterijume čak i najstrožih sladokusaca. Sa Tatjanom smo razgovarali o razvojnom putu njene karijere od sigurnog posla do neizvesnih preduzetničkih voda, o članstvu i ulogama u Udruženju poslovnih žena Srbije, porodici i slatkim zalogajima koji nas uskoro očekuju!

Tatjana Vučićević 5 Tatjana Vučićević, osnivačica preduzeća Art Ival

WANNABE MAGAZINE: Kakva je vaša uloga u Udruženju poslovnih žena Srbije?

TATJANA VUČIĆEVIĆ: Da im zasladim život i rad Premier čokoladama! (smeh)

Šalim se, ali ulogu u “Udruženju poslovnih žena Srbije” svaka od nas pronalazi sama i u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama. Naravno, sve u zavisnosti od projekata koje pokreće Udruženje ili u kojima učestvuje, često je to u okviru različitih društvenih akcija, konferencija, susreta edukativnog karaktera, ali i pojedinačnih dešavanja u organizaciji samih članica. To su uloge za koje se sama prijavim, ili na inicijativu Udruženja, ako prepoznaju moju profesiju, sposobnosti i mogućnosti u njoj, a nekada ih sama osmislim i “napišem”. Bez obzira na to da li je uloga glavna ili sporedna, važan je njen značaj i težina, snaga i lepota koje se na kraju transparentno vide i koje onako ženski izdominiraju u rezultatima našeg rada.

Svaka od nas se trudi da bude najbolja u svojoj branši i da svoja poslovna iskustva nesebično podeli putem mentorstva, edukacija, podrški, učestvovanjem u predlozima izmena pravilnika i zakona i drugih zakonskih regulativa, ali humanitarne akcije su dešavanja kojima se skoro svaka članica priključi, i u trenutku kada neka od nas apeluje za pomoć pojedincu, instituciji, fondacijama, tu smo neverovatno složne i uigrane, i kao tim koji pobeđuje na svim potrebnim poljima.

Naše uloge kao što rekoh, nisu velike, čak su prilično neprimetne u društvu i državi, ali su verujte mi, od velikog značaja za institucije, pojedince, stanovništvo, čak i cele oblasti Srbije. Nije nam bitan gromoglasan aplauz nakon postignutih rezultata, dovoljan je samo osmeh na licima dece i ljudi do kojih stigne naša podrška, da bismo bile srećne i zadovoljne. Ali nam je jako značajna podrška koju pružamo jedna drugoj i koju dobijamo od Udruženja. Drago mi je i želim to da istaknem, da su naši individualni rezultati krunisani specijalnim “Cvetom uspeha za ženu zmaja”, priznanjem koje sam i ja dobila od Udruženja poslovnih žena Srbije, 2016. godine, za društveno odgovorno poslovanje našeg preduzeća Art Ival d.o.o.

Kada ste i kako prepoznali potrebu za udruženim delovanjem žena koje su se odvažile da zađu na “muški” teren biznisa?

Pre više od deset godina pozvala me je predsednica Udruženja, gospođa Sanja Popović Pantić, sa predlogom da se priključim radu Udruženja poslovnih žena. Moram priznati da sam bila pomalo skeptična, pa sam bez velikog očekivanja odlučila da odem na prvi sastanak. Međutim, dopala mi se priča o planovima, ciljevima, načinu rada i funkcionisanja, dopala mi se atmosfera koja je vladala u tom prostoru, tako da sam do danas ostala udružena sa tim divnim damama! (smeh)

Udruženje danas okuplja zavidan broj (preko 900) preduzetnica iz cele Srbije, i to je sprega jedne beskrajno pozitivne i kreativne energije, grupisane na jednom mestu. Naši redovni sastanci kreću veselo, prijateljskim poljupcima i osmesima, žamorom i pričom koju samo žene mogu stvoriti i razumeti, do onog trenutka kada započne sastanak, i kada tišinu remete jedino zvuci izazvani piskaranjem olovaka, kuckanjem po tastaturi laptopova, ajpodova ili telefona, uz neverovatnu usredsređenost na osobu koja vodi sastanak i teme dnevnog reda. Odgovorno tvrdim da na toj energiji, kreativnosti, znanju, stručnosti, umeću rasuđivanja, odlučivanja i rešavanja problema sa kojima se hvatamo u koštac, nam mogu pozavideti i svetski lideri. Kao što rekoste, među članicama ima i onih koje se bave tzv. “muškim poslovima” jednako dobro kao i njihove muške kolege, i dalje ništa više ne bih dodala, jer njihovi pozitivni rezultati sve govore.

Tatjana Vučićević 1 Tatjana Vučićević, osnivačica preduzeća Art Ival
Comments