Imala si priliku da se na ovogodišnjoj Blogomaniji nađeš u ulozi predavača i da govoriš o tome kako snimiti savršene fotografije mobilnim telefonom. Da li je moguće napraviti podjedanko dobru fotografiju mobilnim telefonom kao i aparatom?

Moguće je. Savršene fotografije, pre svega, prave zanimljivi ljudi, oni koji su kreativni, imaju dobro oko i koji su radili na sebi. Pritom, u 21. veku tehnika se tako brzo razvija, digitalno postaje primarno i kvalitetno, tako da i gabaritom manji uređaj postaje izuzetan alat u beleženju stvarnosti i nastajanju umetnosti.

Tijana 2 Intervju: Tijana Janković Jevrić, fotograf

Da li možeš sa nama da podeliš neke tajne nastajanja profesionalne fotografije mobilnim telefonom?

Najveća tajna je skrivena u svakom od nas. To znači da bi trebalo da oslobodimo kreativca u sebi i da dobro razmislimo pre nego što načinimo fotografiju. Sagledajte isti prizor i iz drugog ugla. Promislite o kadru koji ste već napravili, da li je mogao da bude bolji i zašto. Razmišljajte kreativno o fokusu, boji i slobodno koristite “Pro” opcije.

Igumanova palata sumrak Intervju: Tijana Janković Jevrić, fotograf Mariborska rustika Intervju: Tijana Janković Jevrić, fotograf

Koristila si Huawei P9 i imala priliku da otkriješ sve njegove mogućnosti. Šta ti se naročito dopalo kod ovog telefona? Šta je ono što ga izdvaja od drugih modela?

Ekran je fantastičan! Svaki kadar koji uslikam, na ekranu P9 izgleda odlično – slika je oštra i boje su verno prikazane, a to je meni kao fotografu veoma bitno. Koliko je ekran sjajan posebno se vidi kad se nađe “rame uz rame” na stolu sa bilo kojim drugim telefonom.

Verujemo da ti je jedna od važnijih stvari na telefonu svakako kamera. Kakvom kamerom ovaj model raspolaže? Da li je to telefon koji može da posluži za nastajanje fotografija dostojnih profesionalnih fotografa?

Pomenute oštrina i boje, zatim kontrast, kao i fantastična opcija dubinske oštrine, kojom inače svakodnevno manipulišu profesionalni fotografi, iznenađujuće su dobri. “Editor” fotografije je više nego odličan i omogućava da sve završite baš na telefonu i da imate momentalno spremnu fotografiju. Kao urednik onlajn magazina Looker Weekly, bez razmišljanja sam objavila fotografije kojim je uslikano, između ostalog, svečano otvaranje jedne manifestacije. Ovaj uređaj ima izuzetan, da ga tako nazovem, reporterski potencijal i tu ga vidim kao sjajnog saveznika profesionalcima. Neke od fotografija sam i izradila na foto-papiru, i rezultat je bio takav da sam se odlučila da ih uramim i okačim na zid.

Sijalica zarulja Intervju: Tijana Janković Jevrić, fotograf
Comments