Umetnost zahteva da uvek budete originalni, kreativni i puni ideja, ali modnoj dizajnerki Viktoriji Džimrevskoj to ne predstavlja problem – ona inspiraciju pronalazi u svakom trenutku koji je ponese. U svaku kolekciju koju je dizajnirala unela je celu sebe, ali u nekim momentima naročito može sebi da kaže: “Viktorija, svaka čast!” Za naš magazin ova talentovana dizajnerka otkriva i to kako je spojila grafiku koju je studirala sa modnim dizajnom i kakav je osećaj izlagati svoje radove u Parizu, kao potpuni stranac.

WANNABE MAGAZINE: Završili ste grafiku i modni dizajn na FLU u Skoplju. Kada se u vama rodila ljubav prema umetnosti i prema ovoj vrsti stvaralaštva uopšte?

VIKTORIJA DŽIMREVSKA: Još kao mala devojčica obožavala sam da crtam. Moj deda, koga sam volela najviše na svetu, svaki dan mi je donosio crtanku i bojice i naučio me da volim umetnost, tako što mi je pričao o umetnicima, o njihovim životima, delima. Kasnije kako sam sazrevala sve više i više sam bila sigurna da će moja profesija biti u vezi sa likovnom umetnošću.

viktorija dzimrevska Intervju: Viktorija Džimrevska, modna dizajnerka

Do sada ste svoje radove izlagali na više grupnih izložbi u Makedoniji i inostranstvu, ali i na više samostalnih izložbi. Na koja ste svoja dostignuća najponosniji?

Svoju prvu samostalnu izložbu u Kumanovu, koja je ujedno bila i moj magistarski rad, sigurno neću moći da zaboravim – trema, ljudi koji su došli da mi daju podršku, mnogo pozitivne energije, oduševljenje. Ali uzbuđenje koje sam doživela na svojoj samostalnoj izložbi u Parizu 2005. godine, gde sam kao potpuni stranac osvojila publiku svojim grafikama, i sada mi probudi emocije. Obožavaoci umetnosti su mi čestitali od srca, jedan predivan osećaj, momenat kada vidiš da si uspeo da svojim delima ostvariš dubok kontakt sa publikom. To osećanje ne mogu nikada zaboraviti.

viktorija dzimrevska 3 Intervju: Viktorija Džimrevska, modna dizajnerka

Modom se aktivno bavite od 2009. godine kada ste predstavili svoju prvu kolekciju “Viktorijin svet” na Beogradskoj nedelji mode. Zašto ste odlučili da iz oblasti izrade grafičkih radova pređete na oblast stvaranja modnih kreacija?

Volim umetnost u svim njenim oblicima. Istraživajući grafiku i grafičke tehnike na fakultetu i magistarskim studijama sam shvatila da ona postaje moja najveća ljubav. Naučila sam da razmišljam “grafički”. Kasnije sam probala da sve svoje iskustvo pokažem na drugačiji način, kroz modu. Rekla bih da sam spojila svoje grafike i svoje kreacije, što je najviše došlo do izražaja u mojoj poslednjoj kolekciji DIFFERENT, gde sam printala delove svojih grafika na modelima.

Comments