Budite aktivni slušalac. Postavljajte pitanja kada je primereno. Ne prekidajte sagovornika ali razmišljajte o onome što čujete i uzvratite komentarom, pitanjem. Pokažite da ste razumeli. Uverite se da su vas razumeli. Fokusirajte se na važne činjenice i odgovarajte jasno, glasno i bez oklevanja. Primetite ukoliko nešto previše ili predugo objašnjavate. U tom slučaju se dešava da što se više trudite da objasnite, razumevanje postaje sve manje. Zaustavite se i pitajte sagovornika koliko razume. Možda je prestao da vas prati još pre 5 rečenica.

U redu je da pitate za to kada ćete biti obavešteni o ishodu konkursa. U redu je da znate i kolika je predviđena plata ako procenite da je intervju u fazi kada se to pita ili je u pitanju već drugi krug. Plata ne može da bude najvažnije pitanje, a još manje jedno od prvih.

Osim odgovora na pitanja koja smo pomenuli, postoji još pitanja koja možete da predvidite iz vlastitog iskustva. Razmislite o svima kojih možete da se setite i pripremite se najbolje što možete. To će vam dati toliko potrebnu sigurnost u nastupu, da i ona nepredviđena pitanja neće izazvati stres i blokadu. Pokušajte da odgovori budu promišljeni, ali ne i naučeni napamet. Nemojte zvučati kao automat, budite prirodni. Treba da se dobro osećate u vlastitoj koži i da to osećanje prenesete na osobu preko puta. Nikada ne govorite loše o prethodnom poslodavcu. Svako iskustvo može biti predstavljeno na odgovarajući način.
Obratite pažnju i na detalje kao što su dolazak na vreme (ne prerano!), gašenje mobilnog telefona, način obraćanja, održavanje kontakta očima sa intervjuerom, prijatan izraz lica tokom celog intervjua, čvrsta stisak ruke itd.

intervju za posao 4 Kako da razbijete intervju za posao

I na kraju cela formula uspeha:
Proverite prvo sami sa sobom koliko vam je važno da dobijete baš taj posao, baš u toj kompaniji. Uložite dodatni napor i vreme i pripremite se. Potrudite se da ostavite odličan prvi utisak. Ponudite nešto drugačije i bolje od drugih. Budite energični i samopouzdani, naoružajte se svojim najboljim izdanjem. Promenite svoje ponašanje i uverenja. Dozvolite sebi da uspete. Proslavite svoj uspeh!

Svi koji žele da unaprede svoju poslovnu komunikaciju, mogu da ostave svoje pitanje na redakcija@wannabemagazine.com, na koje će im odgovoriti Tatjana Šokčić, Business Consultant i osnivač HR Centra

Posetite sajt HR Centra, kao i njihovu Facebook stranicu.

Tatjana Šokčić, Business Consultant i osnivač HR Centra

Comments