Iris Apfel, modna ikona i dizajnerka enterijera, preminula je u 102. godini. Bila je poznata ekscentričnom stilu odevanja, svojoj karakterističnoj kratkoj sedoj kosi, prevelikim naočarima, sjajnom karminu i krupnim perlama.

Apfel je dostigla vrhunac svoje slave 1980-ih i 90-ih, ali je bila poznato lice na revijama u Parizu više od pola veka. Takođe je imala mnogo slavnih klijenata, uključujući Gretu Garbo i Estee Lauder.

Njena smrt je objavljena za skoro tri miliona pratilaca na Instagramu, uz sliku na kojoj Apfel nosi svoje čuvene velike okrugle naočare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Rođena u jevrejskoj porodici u Njujorku 1921. godine, Apfel je prvobitno studirala istoriju umetnosti i specijalizovala se za dizajn enterijera, posebno tekstila.

Decenijama je radila kao dizajnerka enterijera, a imala je i projekte restauracije u Beloj kući, pre nego što je postala kreatorka trendova u svojim 80-im i profesionalni model.

Apfelina agentica Lori Sale rekla je da je rad sa njom bila “čast života”.

„Nedostajaće mi njeni svakodnevni pozivi, uvek dočekani poznatim pitanjem: ‘Šta imaš za mene danas?’ Svedočanstvo njene nezasitne želje da radi“, rekla je Sale.

„Bila je vizionarka u svakom smislu te reči. Videla je svet kroz jedinstveno sočivo – ono ukrašeno ogromnim, prepoznatljivim naočarima koji su joj sedeli na nosu. Kroz ta sočiva videla je svet kao kaleidoskop boja, platno šara i dezena”, dodala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Godine 2014. bila je tema dokumentarnog filma Iris, koji je snimio priznati reditelj Albert Mejsls.

Govoreći za BBC Newsnight 2015. godine, rekla je da misli da bi „oblačenje trebalo da bude zabavno“ i da je to „šansa za igru“.

“To je deo mog života jer sam kreativna osoba i mislim da bi drugi ljudi trebalo da se prepuste malo kreativnosti”, rekla je ona.

Pročitajte i ovo: Od aktivistkinja do glumica: Ovo su žene koje su obeležile 2023. godinu

Naslovna fotofrafija: instagram.com/irisapfel

Božica Luković

Comments