Lako je osećati ljubav, kada vas ništa ne ometa, kada su osećanja nežna i strasna, kad ste podstaknuti romantikom i dobrim raspoloženjem. Ali, ljubav nije u osećanjima, ljubav je ono što ljubav čini – naročito onda kada je teško pronaći čin ljubavi, jer ste nervozni, tužni, sumnjičavi, jer vas povređuje partnerovo ponašanje (a on to možda i ne primećuje). 

Kada je on vama nepodnošljiv, možda je njemu nepodnošljivo što ste tako osetljivi i reagujete na sve njegove promene raspoloženja i što ne može jednostavno da vam kaže da je sve u redu, jer vi ne prihvatate takav odgovor, pošto vidite da nije sve u redu i ne možete da ga ostavite na miru. U takvoj situaciji, čin ljubavi je povući se sa poverenjem u partnera – kad bude želeo da podeli sa vama ono što ga muči, učiniće to. To treba da mu kažete, a zatim da prestanete da se bavite njime i pokušavate da ga oraspoložite ili analizirate, prosto mu pružite jednostavnost i sigurnost kroz uobičajene stvari, kroz dnevno funkcionisanje, koje šalje poruku da ste tu za njega, da čuvate strukturu odnosa i da ćete biti tu kad on bude mogao ponovo da se uključi. 


Ne pokušavajte da pomognete partneru kada vam je motiv samo da prestane sa tim nepodnošljivim manifestcijama težine i mraka – jer tada vi ne želite da njemu bude bolje i lakše, nego vama. Ako želite stvarno da mu pomognete, pitajte ga kako to da učinite, a zatim uradite to što vam kaže, čak i ako kaže da ga ostavite na miru. Možda su u pitanju sitnice, možda su neke krupnije stvari, isto je. Ako partner ne dozvoljava da mu priđete i ne traži pomoć, pustite ga i sačekajte. Ako svoju nervozu „istresa“ na vas, jer ste mu pri ruci, ne primajte to lično. Recite mu da to nije fer i povucie se i sačekajte. Uglavnom se uvek radi o strpljenju – ništa nećete rešiti gurajući, insistirajući, uslovljavajući, opsedajući, brinući se i izgarajući. 

Strpljenje je čin ljubavi, kad je partner nepodnošljiv. 

Svaki aspekt odnosa je važan, pa kad je jedan na niskom nivou, držite se onih drugih, koji vas i dalje povezuju. Sačekajte da dođe trenutak kada će se niska energija nekog aspekta odnosa opet podići i kada ćete se sresti na istoj frekvenciji. Negujući strpljenje i razumevanje kroz teške i mračne trenutke i periode, vi jačate one ključne aspekte vaše povezanosti i hranite ljubav koja postoji među vama, na duge staze. 

Naslovna fotografija: instagram.com/victoriaquitzau

Brankica Milošević 

Comments