Želite da imate predivne lokne, spremni ste da za to izdvojite vreme i pronađete odličan način za uvijanje. Prezadovoljni ste metodom, ali onda primećujete da kosa počne da se ispravlja. Do uveče, ili već sledećeg dana izgleda kao da je niste ni uvijali. Kosa je bez oblika, a vama je žao zbog truda koji ste uložili.

Najpre je potrebno da nađete razlog zbog kojeg vaše kovrdže nisu dugotrajne, zbog čega se odmah isprave i otkrijete gde je greška u koracima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by goal 100k ✌️ (@curlysity)

Isprobajte različite metode uvijanja

Pojedine metode rade bolje od drugih. Naravno, to zavisi i od vašeg tipa kose. Pronađite šta vašoj kosi odgovara isprobavanjem različitih metoda. To može biti korišćenje figara, uvijanje viklerima, pletenicama, postoji čak metoda vezivanja kose u čarapu koja se pokazala prilično uspešnom.

Pročitajte i ovo: Novi TikTok hair trend – topknot punđa

Jedan od najsigurnijih načina uvijanja jeste figaro. Ako imate tanku kosu preporučuje se figaro sa manjim obimom. Onda ćete automatski izdvajati manje pramenove. Nije neophodno da figaro bude na visokoj temperaturi da biste dobili najbolji efekat, tako je samo znatno veća šansa da ćete izgoreti kosu.

Pre uvijanja stavite preparate na kosu

Koristite preparate koje ći će zaštititi vašu kosu od toplote i pomoći u održavanju lokni. To mogu biti sprejevi, maske, kreme za kosu koje stavljate dok je kosa mokra. Obavezno to uradite jer ćete sprečiti da se vaša kosa ošteti prilikom uvijanja.

Potom nanesite preparate za loknanje, neki se koriste pre, a neki nakon uvijanja. Još jedan način da vaša kosa zadrži svoj oblik jeste da posle treniranja na nju stavite lak za kosu.

Delite kosu na što više pramenova

Da biste što bolje uvili kosu neophodno je da imate mnogo strpljenja. Takođe, savetujemo da delite kosu na što više tanjih pramenova, tako će vaše lokne biti čvršće i postojanije. Ako uzimate deblje pramenove, teško je izvesti da kosa bude dobro oblikovana.

Pogledajte kosu osobe koja ima prirodno loknastu kosu. Videćete koje su debljine njeni pramenovi. Ni vaši pramenovi ne treba da budu mnogo krupniji od toga.

Uvijajte kosu od razdeljka ka krajevima

Ako figaro najduže zadržavate na krajevima, oni će biti najviše uvijeni i vući će kosu nadole, što će rezultirati ispravljanjem – prosta fizika. Dobro uvijte kosu bliže razdeljku i obratite pažnju i na taj deo, jer to je provereni recept da vaše lokne traju što duže.

Pročitajte i ovo: 5 savršenih frizura koje će naglasiti tvoj ovalni oblik lica

Ne češljajte lokne

Znamo da se ovaj savet podrazumeva, ali toliko žena češlja lokne i tako sasvim uništi njihov oblik. Kada očešljate loknastu kosu ona će izgledati “kao metla”, vaša kosa će se ispraviti. Ako želite da raščešljate kosu onda koristite posebne četke za loknastu i talasastu kosu. Te četke imaju ređe zupce i njihova namena je da razdvoje lokne, ne da ih raščešljaju. Zato vam savetujemo da dobro ošešljate kosu dok je još ravna, pre uvijanja.

Kosa je isuviše čista

Postoje tipove kose koji su svilenkasti, sa koje klizi i obična gumica za kosu i to je kosa koja se uvek sama vrati u svoje prirodno stanje. Nju je najteže uviti, a naročito kada je tek oprana. Ako se vaša kosa ovako ponaša, najbolje je da sačekate dan nakon pranja, pa je tek onda uvijete.

Naslovna fotografija: instagram.com/lisa._.hartkopf

Jovana Petković

Comments