Koje su tajne makrobiotičke dijete? Pre svega, postizanje fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja, uz pronalaženje ravnoteže u sopstvenom načinu života, baš poput Yina i Yanga.  Yin označava tišinu, smirenost, tamu i hladnoću, dok je Yang simbol za buku, svetlost, toplotu… Namirnice, takođe, podležu ovoj dvojakoj podeli.

Namirnice Yin karakteriše kiseo ili gorak ukus, preterano sladak ili aromatičan. S druge strane, namirnice Yang nisu toliko kisele niti slatke i imaju slan i pikantan ukus. I upravo je u tome suština, jer se makrobiotička dijeta sastoji u kombinovanju namirnica oba tipa, ali tako da se održi ravnoteža i postigne harmonija.

makrobioticka dijeta 2 Izgubite PET kilograma za 15 dana!

Koje namirnice onda odabrati? Kod makrobiotičke dijete preporučuju se prirodne namirnice, i to namirnice koje mogu da se obare. Među najzdravijima svakako su soja, pasulj, integralne žitarice (pšenica, heljda, kukuruz, pirinač, raž, ječam, ovas), dok se uz to savetuje i upotreba povrća koje se može pripremati sa ribom ili svežim i suvim voćem. Kao dodatak makrobiotičkoj dijeti može poslužiti seme suncokreta, bundeve ili susam.

Comments