Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

2/3

Koje su tajne makrobiotičke dijete? Pre svega, postizanje fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja, uz pronalaženje ravnoteže u sopstvenom načinu života, baš poput Yina i Yanga.  Yin označava tišinu, smirenost, tamu i hladnoću, dok je Yang simbol za buku, svetlost, toplotu… Namirnice, takođe, podležu ovoj dvojakoj podeli.

Namirnice Yin karakteriše kiseo ili gorak ukus, preterano sladak ili aromatičan. S druge strane, namirnice Yang nisu toliko kisele niti slatke i imaju slan i pikantan ukus. I upravo je u tome suština, jer se makrobiotička dijeta sastoji u kombinovanju namirnica oba tipa, ali tako da se održi ravnoteža i postigne harmonija.

makrobioticka dijeta 2 Izgubite PET kilograma za 15 dana!

Koje namirnice onda odabrati? Kod makrobiotičke dijete preporučuju se prirodne namirnice, i to namirnice koje mogu da se obare. Među najzdravijima svakako su soja, pasulj, integralne žitarice (pšenica, heljda, kukuruz, pirinač, raž, ječam, ovas), dok se uz to savetuje i upotreba povrća koje se može pripremati sa ribom ili svežim i suvim voćem. Kao dodatak makrobiotičkoj dijeti može poslužiti seme suncokreta, bundeve ili susam.

Editors choice