Iz ishrane je neophodno potpuno izbaciti prerađevine bilo kog tipa: masno meso, mlečne prerađevine, šećere, kafu, čaj sa kofeinom, piletinu, krompir, tikvice, energetska pića, alkohol, čokoladu, začine, konzervanse… Pored toga je dozvoljeno konzumirati paradajz, plavi patlidžan i ljute papričice, ali u umerenim količinama. Najvažnije je da organizam ne lišite neophodnih hranljivih sastojaka i da zadovoljite njegove potrebe za proteinima.

makrobioticka dijeta 3 Izgubite PET kilograma za 15 dana!

Pozitivne strane ove dijete ogledaju se u tome da je ona siromašna zasićenim mastima i holesterolom, a bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, čime se smanjuje opasnost od pojave bolesti srca i krvnog sistema, karcinoma i mnogih drugih bolesti. S druge strane, kao njene negativne strane, nutricionisti makrobiotičkoj prehrani zameraju nedovoljnu količinu tečnosti, voća i sirovog povrća.

Zbog ograničavanja nekih namirnica, može doći do nedostatka kalcijuma, vitamina D, vitamina B12 i gvožđa, pa je potrebno da tokom vođenja ovog načina ishrane konzumirate njihove suplemente.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu!

Izvor fotografija: inlightimes.com, stylecraze.com, nutritionsecrets.com, gallerily.com

Jasna Đorđević

Comments