Komedija, kao filmski žanr, u poslednjih par godina zapala je u krizu. Filmovi poput “Ljubavi u Barseloni” (Vicky Christina Barcelona) Vudija Alena (Woody Allen) ili “Mamurluka u Las Vegasu” (Hangover) Toda Filipsa (Tod Phillips) retki su izuzeci i školski primeri kako dobra komedija treba da izgleda. Film “Džek i Džil” (Jack and Jill), u kojem osmi put sarađuju Denis Dugan (Dennis Dugan), kao reditelj, i Adam Sendler (Adam Sandler), kao glumac, ne može se pohvaliti istim epitetom. Prethodno ostvarenje ovog dvojca – “Moja nazovi žena” (Just Go with It) – jedna je od zapaženijih komedija snimljenih u poslednjih par godina, i prošla je relativno dobro kod publike i kod gledalaca. Nadali smo se da će i ovoga puta biti sličan slučaj.

155 Jack and Jill

Očekivali smo da će "Džek i Džil" biti bar jednako dobar kao što je bio film "Moja nazovi žena". Prevarili smo se

Međutim, nivo koji je dvojac Dugan-Sendler dostigao u prethodnom filmu, ostao je misaona imenica u njihovom novom ostvarenju. Sa plitkom i izlizanom pričom o bratu i sestri koji nisu jednako uspeli u životu, njihovom neminovnom sukobu tokom prazničnog okupljanja i katarzi koju, u ovom slučaju, brat doživljava, Dugan i nije mogao očekivati veliki uspeh. Zato je sve svoje nade položio u vrcave reference na holivudske pojmove, par dobrih fazona, nekoliko poznatih faca koje se pojavljuju u filmu i briljantnu epizodu velikana Ala Paćina (Al Pacino). Nije bilo dovoljno.

244 Jack and Jill

Ni njegovi mišići nisu pomogli – Šakil O'Nil

Adam Sendler se pojavljuje u dvostrukoj glavnoj ulozi. Naime, on glumi brata i sestru, blizance. Lik brata, Džeka, ne razlikuje se po mnogo čemu od Sendlerovih ranijih rola. Njegovu predstavu sestre, Džil, poželećete što pre da zaboravite. U ulozi Džekove supruge pojavljuje se Kejti Holms (Katie Holmes). Nažalost, u filmu ostaje poprilično neprimetna i bleda. Da li je to do njenog lika ili njene glume, ostaje da sami procenite.

344 Jack and Jill

Sendler u dvostrukoj ulozi. Hoće li zbog toga dobiti dve Zlatne maline?

Da zlo bude veće, film, zaista, ima nekoliko scena od kojih cela bioskopska sala, bukvalno, vrišti od smeha. Nažalost, publika razmažena brojnim sitkomima koje ima prilike svakodnevno da gleda, naviknuta je da se sličnim sadržajima smeje svakih desetak sekundi. To ovde, jednostavno, nije slučaj. Problem je možda i u tome što sjajni humor u jednoj sceni prati krajnje banalan i neprimeren humor u drugoj.

Sve u svemu, “Džek i Džil” je komedija, prvenstveno za jednokratnu upotrebu. Pogledati jednom (ili nijednom) i koliko-toliko se zabaviti. U par navrata nasmejaćete se do suza, ali biće i momenata u filmu kada ćete se, sa pravom, zapitati: “Šta im je ovo trebalo?” Ako ni zbog čega drugog, film treba pogledati zbog uloge Ala Paćina. Odigrao je maestralno! Zbog njega, i samo zbog njega, dajem prolaznu ocenu ovom filmu.

 Jack and Jill

Paćino i Sendler u sceni iz filma. Nadajmo se da je učenik nešto naučio iz cele priče


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Comments