Milioni ljudi nestrpljivo su sedeli ispred malih ekrana posmatrajući neverovatnog Feliksa kako iščekuje da dostigne odgovarajuću visinu s koje će izvesti slobodan pad. Neki su se preznojavali i molili za njega kao za svog najbližeg, neki su govorili da nije normalan, neki su pomno gledali u njega i svaki njegov pokret u kapsuli, očekivajući da će baš tada skočiti, a neki su ga omalovažavali i vređali što odugovlači svoj dugoočekivani pad koji prati čitava planeta. Jedno je sigurno – nikog nije ostavio ravnodušnim!

Fantastični Feliks (Felix Baumgartner) napokon je skočio sa visine od 39,068 metara, iako je planirano da to uradi sa 36,576 metara. Nakon 32 sekunde probio je zvučni zid, a vrlo brzo dostiže brzinu od 1,173 kilometra na sat. Dok smo ga gledali kao svetlu tačku na mračnom ekranu, na trenutak je izgledalo da je izgubio kontrolu i počeo da se vrti oko svoje ose, međutim, Feliks se ubrzo javlja u bazu, nakon čega je usledio aplauz koji nam je dao do znanja da Feliks još uvek vrlo dobro kontroliše čitav pad.

slika 135 Jedan je neustrašivi Felix Baumgartner

Prizor koji ostavlja bez daha

Posle četiri minute i dvadesetak sekundi otvara prvi padobran, na opšte oduševljenje celog sveta! Ubrzo je sleteo, dočekavši se na noge, kao da je čitavo skakanje bilo potpuno bezazleno. Napravio je par koraka, te pao na kolena sa rukama u vazduhu kao znak svog velikog uspeha. I već smo svi zaboravili na čitavu dramu i probleme koji su prethodili ovoj komplikovanoj misiji, jer se najvažnije obistinilo – Feliks je ostao živ i zdrav!

Prvi čovek koji mu je prišao u ovom istorijskom trenutku bio je poznati srpski fotograf Predrag Vučković, koji ga je ujedno i prvi fotografisao sa lica zemlje i učinio našu zemlju ponosnom.

slika 223 Jedan je neustrašivi Felix Baumgartner

Uspeo je!

Feliks je rođen 20. aprila 1969. godine i njegova čitava biografija je originalna i uzbudljiva. Nakon službe u vojsci, karijere boksera, padobranskih skokova i obuke u helikopterskoj školi, on je sredinom marta ove godine izveo svoj prvi skok iz stratosfere. Proglašen je herojem ekstremnih sportova, skakao je sa statue Hristosa Iskupitelja, preleteo kanal La Manš od Dovera do Kalea, skočio sa oblakodera Tajpej 101… I gde bi nam bio kraj kada bismo nabrajali sva njegova fenomenalna dela!

Izuzetno hrabri Feliks sada je definitivno obeležio vrhunac svoje karijere i života, učinivši veliki korak za sebe i veliko delo za planetu. Ispisao je nove stranice ekstremnog sporta, nauke i čovečanstva. Pomerio je granice ljudskih mogućnosti, učinivši se svetskim rekorderom, te nedostižnim i neprevaziđenim profesionalcem. Svaka čast za Feliksa!


Tara Đukić obožava Beograd, Lejdi Gagu, modu, osmehe svojih najboljih drugarica, kao i one kratke, a velike trenutke u životu kada shvati koliko je srećna. Veruje u ljubav jer ume da voli. Živi za dan kada će ostvariti svoje snove i biti uspešna, ispunjena žena. Svoje doživljaje i misli svakog dana deli sa svojim modnim blogovima I’m not a part of your cliche. I’m born this way. i Belgrade Fashion Love. Za sebe voli da kaže je glavna i odgovorna urednica svog tananog srca, rastrojenog uma i jedinstvenog života.

Comments