Sreća je zbunjujuća stvar. Što više pokušavamo da je nađemo i ka njoj stremimo, to više izmiče. Često zamišljamo sreću kao neki idealan scenario, gde smo sa savršenim poslom, gde izgledamo savršeno, gde je sve u nekakvom redu. Mislimo često da je sreća cilj, zaboravljajući da je sreća put.

I zaboravljamo još jednu veoma bitnu stvar – sreća nije savršena, ona nije nešto dovršeno i nije nešto što treba da se dostigne, nego nešto što je već tu. Mnogi imaju romantizovanu ideju sreće i baš zato ona nikad neće biti dostižna. Svi znamo da je sreća u malim stvarima, a opet pokušavamo da je nađemo u velikim, postavljamo visoke kriterijume i time sebe već unapred osuđujemo na neuspeh.

No, postoje načini kako da sebe učinite srećnijim. Prvi korak je, naravno, da prestanete da žudite za njom i da je tražite na nekom drugom mestu, već da je pronađete u sebi.

Budite sami sebi prijatelj

Ako ste samokritični, onda ste vrlo verovatno svesni da se nikad ne biste ophodili prema prijatelju kao što se ophodite prema sebi. Ono što se događa u vašoj glavi, odnosno, način kako pričate sami sa sobom je veoma važan da biste postigli unutrašnji mir.

Budite ljubazni prema sebi, praštajte svoje greške i ophodite se prema sebi kao prema prijatelju. Svi ljudi u vašem životu mogu biti promenljivi, osim vas samih, zato je veoma važno da izgradite zdrav odnos sa sobom i sebe tešite, ohrabrujete i radite sve što bi radio jedan prijatelj.

Nemojte verovati svakoj svojoj misli

Misli su uglavnom glupe i bez ikakvog značaja. Često nastaju pod uticajem onoga što je došlo spolja. Zato ako i pomislite nešto loše o sebi, samo pustite tu misao da prođe. Uvek je na vama izbor koje ćete vaše misli poslušati, a koje ćete ućutkati.

Što znači, misli nisu nešto što možemo kontrolisati, ali možemo i te kako kontrolisati svoje akcije. Možda će vam pomoći da pišete dnevnik i tako zapisujete sve svoje misli, jer tek kada ih stavite na papir možete videti koliko vam one ne donose ništa dobro u životu.

Pokrećite telo

Pokret, bilo da je šetnja, trčanje, joga, meditacija – veoma je bitno da se krećete da biste bili srećni. Fizička aktivnost upravo i luči hormone sreće. Kad god da vam se ne trenira pomislite na to koliko ćete se srećno i ispunjeno osećati posle zato što ste uradili nešto dobro za sebe.

Uvek je najteže početi i zato budite blagi prema sebi, ali i strogi istovremeno. Terajte sebe da budete redovno aktivni, ali onoliko koliko to možete.

Skin care rutina je mnogo bitnija nego što vam se čini

Može vam se činiti da je to jedna krema, serum i da je nebitno da ako ste preskočili 5 dana zaredom. Ali, skin care rutina je mnogo više od toga. Zašto? Baš zato što je to jedna rutina koja služi tome da se opustimo, da započnemo ili završimo dan, nešto što nas priprema na sledeći korak.

Uostalom, bićete ponosni na sebe kada budete videli prve rezultate redovne nege kože koji će se neminovno pojaviti nakon izvesnog vremena.

Redovno spavajte

Neredovan san ima izuzetno veliki uticaj na raspoloženje. Kako od nekoga možete da očekujete da bude raspoložen i zadovoljan svojim životom ako je hronično umoran i neispavan?

Zato je vrlo važno da u krevet idete u približno isto vreme, možete čak i podesiti alarm da vas podseti da vam je vreme za spavanje. Da biste se probudili na vreme, od ključne je važnosti da legnete na vreme.

Sigurno već sami znate koliko je sna potrebno da budete odmorni. Neko je naspavan sa 7 sati sna, neko sa 9 i to je u redu. A to znači da morate da se prilagodite svom rasporedu spavanja, naročito u toku radnih dana.

Ako primenite bilo koji od ovih jednostavnih saveta, sigurno ćete primetiti sitne i ne tako sitne promene u svom raspoloženju.

Naslovna fotografija: instagram.com/fashionsummerweek

Jovana Petković

Comments