Prevaru iskusiš na ovaj ili onaj način, a ako se dovoljno dugo baviš prikupljanjem iskustva (da ne pominjemo godine starosti), onda je sigruno iskusiš na oba načina – i kao preljubnica i kao prevarena. I onda sigurno znaš da su ove neprijatne stvari istinite, ali da ih nisi osetila na svojoj koži, možda ne bi verovala, ili bi mislila da ti nekako možeš da zaobiđeš posledice na koje su te upozoravali. Zato ne treba da se čudiš i nerviraš ako tvoji saveti ne pomažu onima koji su na ivici da postanu preljubnici, ili koji stupaju u zvaničnu vezu sa osobom sa kojom su do skoro bili u tajnoj, preljubničkoj varijanti. Uzalud ćeš ih upozoravati da tu nema sreće – a možda sreća nije ni bitna tamo gde postoji ogromna strast i duboka osećanja, barem dok se taj intenzitet ne potroši, ili dok neko ne počne da se oseća ugroženo i da pomišlja da ljubav ne bi trebalo da bude razmena nezadovoljstva i stanje hronične nesreće i ogorčenosti.

Pa, pošto neiskusne ne vredi upozoravati, ovo je potvrda za one koji su prevaru iskusili i znaju o čemu govorimo.

Prevara je izdaja odnosa i “to je bio samo seks” nije istinito

Samo seks? A to što ste razgovarali, gledali se u oči, milovali se, ljubili, grlili i grabili i izgovarali u ekstazi ko zna šta? Nema seksa bez prisnosti, a pre nego što postane telesna, ona se oseti i stvori između dvoje ljudi. Ne postoji par koji se sreo, skinuo, upotrebio svoje genitalije, obukao i razišao, a da nije razmenio nikakve nežnosti i prisnosti, da nije razgovarao pre i posle toga, da se nije ponašao predano i prepušteno. Jer to je uslov za uživanje u seksu, a ako se već upuštaš u seks, ne možeš da ostaneš na distanci od uživanja i komunikacije. Osim što je nemoguće, ne bi bilo ni fer prema osobi sa kojom imaš seks, jer kad je već uvlačiš u komplikacije svog života, onda barem možeš da joj pružiš i valjan tretman.

Preljubnički odnos ne možeš da držiš u folderu za dvostruki život

Ako nastaviš da se viđaš sa drugom osobom, to zvanično postaje preljubnički odnos i ti se upinješ da uvedeš u svoj sistem dvostruko knjigovodstvo, da ti informacije ne bi “curile” i da te neka glupa omaška ne bi razotkrila. Pokušavaš da svoj tajni život ograničiš na određen prostor i vreme, da ga sakriješ ne samo od partnera, nego i od drugih ljudi, ali neko te uvek provali. Ili više ne možeš da izdržiš taj pritisak, pa kažeš, priznaš, otvoriš se, pa kud puklo. A pukne. Puknu svi.

Comments