To se nekako uvek desi – sretnete bivšeg tamo gde ga uopšte ne očekujete i onda kad sasvim prestanete da mislite na njega i uznemirite se. Osećate se zatečeno, niste spremni na taj susret. Jednako će vam neprijatno biti ako ste u društvu svog sadašnjeg dečka, ili srećete bivšeg sa novom devojkom. To dodatno komplikuje susret, zato što pokreće lavinu pitanja – u vama i u ostalim učesnicima susreta. Vaš novi dečko se upoređuje sa bivšim i obrnuto, vi procenjujete njegovu curu, a i ona radi to isto nastojeći da sebi potvrdi da je bolja od vas. Niko ne zna kako da se ponaša u ovakvim situacijama i kako da ne bude čudno i neprijatno. Evo nekih uputstava, kojih ćete se možda i setiti, ako vas neželjeni susret ne iznenadi toliko da vam mozak totalno blokira.

Dakle, dešava se – ne možete da izbegnete taj susret, da pobegnete i da se sakrijete, a možda niste imali ni toliko vremena da to poželite i pomislite, kad ste shvatili ko vam ide u susret, ili seda za sto do vašeg. Iznenadite se! Ovo je vrlo prirodna reakcija i verovatno i jeste pre svega iznenađeni, pa se zato držite ove emocije i iskažite je pre nego što preovladaju neka konfuznija osećanja. Pokažite iznenađenje, podignite obrve, raširite oči, recite “o, kakvo iznenađenje”. Zatim pokažite da vam je drago što ga vidite, osmehnite se, ali nemojte biti preterano srdačni. To je ljubazno ponašanje rezervisano za ljude iz prošlosti sa kojima više niste bliski. Upoznajte ga sa svojim dečkom – samo ih upoznajte, bez “ovo je moj dečko, a ovo je moj bivši dečko”, sačekajte da vas on upozna sa svojom devojkom.

Proćaskajte kratko, o običnim stvrima – pitajte ga o poslu i članovima porodice koje poznajete, odgovorite ljubazno na pitanja koja vam postavi i čim izmenite konvencionalnosti, izvinite se, recite da vam je drago što ste se sreli i nastavite sa onim što ste radili. To je najbezbolnija i najkulturnija varijanta.

Sasvim druga stvar je ako se sretnete sami – tada možete duže proćaskati, ili sesti negde na piće i razgovarati, ako to želite. Ako ne želite, nemojte ga pozvati, ili nemojte prihvatiti poziv. Nemojte se dogovarati da se čujete i dogovorite susret, u ime starih dobrih vremena. Ukoliko još osećate neki naboj i želite da bivši misli kako vam sjajno ide i kako vam uopšte ne nedostaje, pričajte o dobrim stvarima u svom životu. Verovatno će tako isto i on postupiti. Ako vam je susret sasvim neprijatan, a on to ne primećuje i ne pušta vas da se izvučete posle pozdrava, recite mu otvoreno da vam uopšte nije drago što ste se sreli i da ne želite da ostanete ni minut duže u toj situaciji – ali tako rizikujete da on pomisli da ima pristup i da vas narednih dana zove i traži da se vidite. Ako je bivši psihopata od koga ste se jedva spasle, naprosto se ne zadržavajte u razgovoru. Možete prosto da mu kažete “zdravo” i da prođete i odete, pre nego što se on snađe, a ne morate uopšte ni da mu se javite. Gledajte kroz njega, pravite se da ga ne poznajete i izbegnite svaku komunikaciju.

Comments