Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Tekvondo (Taekwondo) je borilačka veština nastala u Koreji nakon Drugog svetskog rata. Sa završetkom višedecenijske okupacije od strane carskog Japana prestala je da postoji zabrana praktikovanja borilačkih veština. Širom zemlje počele su da niču škole za izučavanje tradicionalnih stilova borbe. Svesni međusobnih razlika i sa uverenjem da one predstavljanju problem u napretku nacije, na skupu održanom 1955. godine direktori škola dogovaraju se o prevazilaženju nesuglasica i spajanju različitih stilova borbe u jedan. Nova veština dobija ime spajanjem reči “Tae”, koja označava udarac nogom, “Kwon”, koja označava udarac rukom, i “Do” koja označava put ili način. U slobodnom prevodu, dakle, tekvodno možemo okarakterisati kao način borbe rukama i nogama. Međutim, sledbenici tekvondoa insistiraju da on ne predstavlja samo skup telesnih veština pomoću kojih ćemo savladati protivnika već i način za duhovni razvitak i napredak pojedinca.

116 Kad udara Taekwondo

Svaki trening tekvondoa počinje i završava se međusobnim naklonom vežbača i trenera

Danas je tekvondo olimpijska disciplina i, zahvaljujući svojoj dinamičnosti i atraktivnim nožnim tehnikama, predstavlja jednu od najpopularnijih borilačkih veština. U svetu, trenira ga preko 30 miliona ljudi oba pola i svih uzrasta.

216 Kad udara Taekwondo

Tekvondo možete trenirati sa pet, ali i sa 50 godina

Tekvondo savez Srbije osnovan je 1985. godine i danas okuplja nekoliko desetina klubova širom zemlje. Ekipa Wannabe Magazine-a prisustvovala je treningu Tekvondo kluba Borac. Nakon početnog pozdrava trenera i vežbača usledilo je zagrevanje i razgibavanje. Ovo je potrebno kako bi se organizam pripremio za intenzivan trening koji predstoji i kako bi se smanjio rizik od povreda. Inače, povrede na treninzima i u borbama nisu ništa češće nego kod drugih sportova. Sama činjenica da je tekvondo olimpijski sport najbolja je potvrda toga.

39 Kad udara Taekwondo

Vežbači tekvondoa – tekvondoke, važe za izuzetno razgibane sportiste

Sledeći segment treninga predstavlja vežbanje udaraca u prazno. Tekvondoke se podele u kolone i, jedan za drugim, ponavljaju osnovne udarce.

48 Kad udara Taekwondo

Vežba čini majstora

Najzanimljiviji deo svakog treninga jeste rad sa fokuserima. Oni omogućavaju tekvondoki da usavrši osnovne udarce u pogledu snage i preciznosti, ali i da nauči da pravi njihove kombinacije.

57 Kad udara Taekwondo

Punom snagom

Posle onoga što smo videli na treningu, shvatili smo zašto je tekvondo jedan od najpopularnijih borilačkih sportova. Izuzetno je atraktivan, dinamičan i, osim što razvija duh i telo, može da posluži kao korisna veština u nenadanim situacijama. Uostalom, slike najbolje govore. Pogledajte!


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Jean-Francois Nicollet je radio kao novinar za francuski sajt o muzici, sada je fotograf za klub američkog fudbala ”Belgrade Blue Dragons” i malo “Kragujevac Wild Boars”. Voli pivo, dobru hranu i Peg Bundy.

Editors choice