Kada veza ide prebrzo, možete uživati u ludoj vožnji i osećati se kao na sedmom nebu – ali to je jedan od signala da ste se zaleteli i da ne možete odleteti mnogo dalje, ali se možete vrlo bolno survati sa tih visina.

Međutim, toliko dugo ste stagnirali, gladovali za ljubavnim osećanjima (više nego za razmenom) i sada kad najzad imate nekog, nemate više šta da čekate i taktizirate. A sve je toliko uzbudljivo kada veza ide prebrzo, ali uzbuđenje neće nestati ako usporite, ali usporavanje će vam omogućiti da primetite stvari koje vam u brzini mogu promaći – i dobre i loše.

Ako ste se već zabrinuli da se vaše ljubavno vozilo kreće nekontrolisanom brzinom, da niste sigurni ko upravlja i strahujete da se to može loše završiti (i uopšte, strahujete da će se završiti, jer takav zalet ne može da se održava dugo), vaša zabrinutost je realna. Sa novom osobom u životu možete se osećati preplavljeno mnogim osećanjima i koliko god uzbuđenje bilo snažno, možda želite da se zaštitite i potrebno vam je usporavanje.

Uobičajeni scenario kada veza ide prebrzo

Dva scenarija se obično odvijaju kada veza ide prebrzo.   Možda ste upravo izašli iz duge i ozbiljne veze u kojoj ste se iscrpli na mnogo načina i našli ste se u burnoj romansi posle dve nedelje. Prebrzo ste ušli u nešto novo, ali možda je to veza oporavka, koja vam pomaže da se nosite sa emocionalnim posledicama prethodne veze.

Drugi scenario je da ste tek počeli da se viđate sa nekim i od prvog momenta ste uvereni da je on vaša srodna duša i da želite da budete zauvek sa njim. To može ukazivati da se prebrzo zaljubljujete – možda se svaka vaša veza odvijala intenzivno i ubrzano. Iako ne postoji potvrđena vremenska linija progresije ljubavi i veza, lako je prepustiti se kada veza ide prebrzo – i završiti preplavljeni osećanjima, zbunjeni i izneverenih očekivanja.

Znaci da se krećete prebrzo u vezi (a da toga niste svesni)

Kada veza ide prebrzo mislite da je vaš partner savršen

Pokušajte da navedete četiri stvari koje vam se kod vašeg novog partnera ne sviđaju. Da li ste uspeli da smiliste barem dve? Ako niste, onda ste u zanosu intenzivnih osećanja, koja vam zamagljuju procenu.

Kada veza ide prebrzo, idealizacija je uobičajena – nova osoba je savršena, divimo joj se i obožavamo je, ulozi su visoki, a naša očekivanja još viša. Ako mislite da je vaš partner savršen, sigurno niste realni i ne vidite ga kao čoveka – niste uložili vreme i energiju da ga dobro upoznate (a možda niste ni imali to vreme, jer ste se zaleteli iz sve snage).

Pročitajte i ovo: Nova veza, nova SMS pravila

Partner utiče na sve vaše odluke

Ako se tek nekoliko nedelja viđate sa nekim i on je već centar vašeg univerzuma i nastojite da svaku misao podelite sa njim i da se konsultujete oko svake odluke, to svakako ne ukazuje na zdravu vezu. Kada veza ide prebrzo, sva vaša rutina i organizacija kreću se oko partnera i sve drugo i svi drugi – odlaze u drugi plan. Spremni ste da pomerite poslovne obaveze i otkažete druženje sa prijateljima, jer vam je partner spontano „uleteo u raspored“ ili vas je samo pitao da li možete da se vidite sa njim i vi niste ni pomislili da odbijete, već ste smislili kako možete.

Prekretnice u vezi dolaze prebrzo

Prekretnice u vezi uključuju prvi sastanak, prvi poljubac, prvi seks, prvu svađu, prvu izjavu ljubavi, početak zajedničkog života…  Kada počnete sa nekim da se viđate, ove prekretnice bi trebalo da dolaze postepeno, sa boljim upoznavanjem i sa više kvalitetnog vremena koje ste proveli zajedno. Izjave ljubavi ne bi trebalo da se daju nakon samo nekoliko sastanaka i ako već u prvim mesecima dosežete ove ključne momente, to je znak da se vaš odnos kreće maksimalnom brzinom – na auto putu bi vas kaznili za prekoračenje.

Kada veza ide prebrzo – sve može ići glatko

Ovo može delovati čudno, ali kada veza ide prebrzo, to može biti glatka plovidba, bez ikakvih nesuglasica i suprotstavljenih potreba, a to lako može biti znak da stvari uopšte nisu tako super. Jer, ako je prošlo nekoliko meseci bez ijednog sukoba i nesporazuma, to znači da ste toliko apsorbovani, da se sa svim slažete i u svemu popuštate. Samo na taj način je veza bez trvenja moguća (a često ni tada) – da jedna strana odustane od svog JA. Ako ste ignorisali sve crvene zastavice i ispeglali sve neravnine na putu, očekujte da će problemi koje niste hteli da primetite uskoro skrenuti vašu pažnju na način koji nećete moći da ignorišete.

U vezi nema prostora ni granica

Kada veza ide prebrzo, dimenizije se mogu pomešati – svaki slobodan trenutak želite da provedete zajedno, uživate u osećanju prožimanja, ali sve shvatate previše ozbiljno i neralna očekivanja pre ili kasnije uzimaju danak. Previše ulaganja može dovesti do toga da vaš odnos postane jednostran – iako vi želite da provodite sa njima sve svoje slobodno vreme, možda on ima drugačije želje. Potrebno je da od početka negujete zdrave granice i dopustite da svako ima svoj prostor za druženje, samoću, aktivnosti kojima želi da se bavi bez partnera.

Ako ograničenja ne postoje, odnos može eskalirati u bilo kom pravcu i ubrzo mogu pasti optužbe tipa „on nije dovoljno zainteresovan“ ili „ona je previše lepljiva“. Granice ne umanjuju romansu, naprotiv, omogućavaju partnerima da rastu zajedno i produbljuju svoj odnos.

Kako usporiti kada veza ide prebrzo

Postavite zdrave granice

Ukoliko se pitate kako bi trebalo da izgleda taj prostor i te granice u prvom periodu zabavljanja, evo jednostavne šeme – sastanak, dva puta nedeljno, ne češće (najmanje tri sastanka u mesecu); sukobe nikada ne ostavljati nerazjašnjenim; razgovor telefonom u određeno doba dana; bez seksa do šestog sastanka. Strogo? Ovaj tempo će vam obezbediti postepeno kretanje kroz odnos i sprečiće razvijanje previsokih očekivanja, dok istovremeno lagano razvijate i produbljujete povezanost.

Iskoristite svoje vreme za sebe

Iako želite da budete sa partnerom, potrebno je da svako ima svoje lično vreme, a ono koje imate – iskoristite da radite ono što ste i ranije radili. Izađite sa prijeteljicom na kafu, idite kod kozmetičara, bavite se sportom ili rekreacijom, gledajte serije, čitajte. Neophodno je da imate svoj život i da održite aktivnosti u kojima uživate nezavisno od partnera, da vas veza ne bi apsorbovala, da ne biste izgubili sebe (i postali partneru „suviše lepljivi“).

Razgovarajte sa partnerom o usporavanju veze

Kada veza ide prebrzo i želite da usporite, potrebno je da razgovarate o tome – ne možete sami odrediti tempo i svakako je korisno da podelite svoje želje i bojazni (to će vas zbližiti). Ne radi se o tome da napravite pauzu, već da prosto dogovorite raspored viđanja i aktivnosti, koji vam oboma odgovara. Ako ste stalno menjali svoj raspored zbog partnera, potrebno je da to kažete i da naglasite da umesto toga želite kompromis. Partner možda nije ni bio svestan da vi žonglirate svojim obavezama (i rizikujete da povredite i uvredite ljude koji su vam bitni) i vi ne treba da tražite od njega to isto zauzvrat. Ukoliko kompromis znači da ćete se viđati samo vikendom, neka bude tako, to ne znači da se veza gasi i smanjenje intenziteta ne znači gubitak osećanja i zainteresovanosti.

Pokušatje da boravite u sadašnjem trenutku – nemojte preterano razmišljati o budućnosti, nemojte gaziti gas do daske, jer ćete se tada sigurno naći u situaciji da pritisnete kočnicu svom snagom, a to možda neće biti dovoljno. Preispitajte sebe – da li više volite svoja intenzivna osećanja i zaljubljenost, nego što vam je stvarno stalo do druge osobe? Ako vam je luda vožnja obrazac po kome su se sve vaše veze odvijale, vreme je da ga promenite. Usporite i možda ćete imati dugu i bezbednu vožnju, koja će vremenom biti sve prijatnija i zanimljivija.

Pročitajte i ovo: Osnovne granice koje treba da postavite u svojim vezama

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments