Dešavaju se te nezgodne situacije i to baš onda kad uopšte ne očekuješ – taman kad si pomislila da si prebolela i krenula dalje, kad si digla glavu i počela da gledaš oko sebe i da se čak i malo zabavljaš i poigravaš sa pomišlju da bi mogla da upoznaš nekog.

Spremiš se tako, puna entuzijazma za žurku na koju su te prijateljice pozvale i obećale da će biti kul tipova, očekujući da ćeš se dobro provesti, ne sluteći nikakvu neprijatnost – odeš na žurku i počneš da šmekaš kul tipove i u jednom trenutku, pojavljuje se on. Tvoj bivši.

Onaj zbog koga si prošla kroz sve kroz šta si prošla i dospela tu gde jesi – rekonvalescent, delimično oporavljena očajnica, koja pokušava da se zabavi i da u muškarcima oko sebe prepozna nekog ko će je malo inspirisati i pokrenuti da flertuje, da se opet oseti kao žensko. I svet ti se ugasi za trenutak, a stomak stegne u čvor. O, ne. Šta sad? Kako da iskuliraš neželjenu situaciju?

Prvo pravilo dominacije – javi mu se prva i pokaži da si opuštena i svoja. Dakle, pozdravi ga prva, dok je on još iznenađen, jer verovatno ni on uopšte nije očekivao da će baš tebe sresti na partiju.

Dodir nije preporučljiv

Zavisi od atmosfere u kojoj ste se rastali, ali nije preporučljivo da mu se baciš u zagrljaj, a glupo je da mu pružiš ruku, da se rukujete kao poznanici. Najbezbednije je da se ljubazno osmehneš, kažeš nešto kao „heeej, ćao, ćao, nisam očekivala da te vidim ovde“ i ostaneš na distanci. To je istovremeno i dovoljno iskreno (jer nisi očekivala) i dovoljno kul (ne pokazuješ ni da si posebno obradovana, ni da si neprijatno iznenađena).

Ako stupite u razgovor

Tvoj pozdrav će možda inicirati razgovor, makar ono obično uzvraćanje („hej, ni ja nisam očekivao da te vidim ovde, kako si?) i tada je potrebno da ostaneš na bezbednoj distanci, koju si postigla na fizičkom nivou. Odgovaraj uopšteno, reci nešto o poslu i društvenom životu i povuci se. Iako možda goriš od želje da ga pitaš da li mu je bolje bez tebe (i nadaš se da bi ti odgovorio da nije) i imaš poriv da mu kažeš (ili saspeš) sve što ti je zapelo u grlu, obuzdaj se. Reći ćeš kasnije, prijateljici sa kojom si došla na žurku. Sa njim završi razgovor u što kraćem roku i ne nasedaj na provokacije, čak i ako on zabaci emotivnu udicu. Reci mu da bi možda mogli da porazgovarate o tome, ali nekom drugom prilikom, da ovo nije ni vreme ni mesto, ljubazno se izvini i okreni se druženju. Ukoliko si veoma uznemirena, sačekaj barem petnesetak minuta, pre nego što se pokupiš i zbrišeš.

Ne reaguj na njegov naboj

On je možda nezgodan tip, ti to najbolje znaš i možda ni on nije sasvim okončao tu vezu, iako je prošlo već neko vreme i možda mu je krivo, jer mu izgledaš kul i kao da te taj susret ne potresa kao što je njega potresao. A možda je malo i popio (i to ćeš prepoznati) i voljan je da te izaziva (jer zna tvoje okidače). Pokaži mu da više nisi ona koja reaguje onako kako on pritiska dugmiće.

Comments