Ljubormora nije izraz ljubavi, nego nesigurnosti. Momak koji se boji da će te izgubiti, jer će ti se neko drugi više sviđati od njega, zapravo oseća da nije dovoljno dobar i plaši se da ti u svakom trenutku možeš da nađeš nekog boljeg. Ponekad se verovatno pita šta uopšte tražiš sa njim, a ponekad ti možda to i kaže. Njegova osećanja su verovatno iskrena, ali on ne može da veruje da su i tvoja – zbog toga što ne veruje u sebe. Možda je ovo suviše komplikovana priča da bi se u nju udubljivala i pokušavala nekome da pomogneš da rešava probleme koje ima sa sobom, a možda vredi da se potrudiš. Proceni sama – posmatraj ljubomoru kao bolest čiji simptomi mogu da se ublaže, uzroci da se pronađu i koja može da se leči i izleči.

Pomozi mu da podigne samopouzdanje

Učini da se dobro oseća zbog sebe, uputi mu komplimente kojima ćeš mu staviti do znanja da mu se zbog nekih stvari diviš i da primećuješ njegove kvalitete. Komplimenti upućeni njegovom izgledu, kao i njegovoj ljubavničkoj sposobnosti su jednako važni i vredni, kao i to što ćeš primetiti i pohvaliti ga kako je temeljan kad nešto radi, pribran u paničnim situacijama, kako je doneo dobru odluku, ili ispravno reagovao u nekoj situaciji koja je tebe zbunila. Kako raste njegovo samopouzdanje, tako će opadati njegova posesivnost – biće ređe i manje sklon da u svemu i svima vidi pretnju za vašu vezu. Uključi ga u sve oblasti svog života, da bi se uverio da nema razloga za paranoju.

Pomozi mu da pronađe uzrok

Razgovarajte otvoreno – potrebno je da on bude svestan da je ljubomora problem i da taj problem nije u vama, nego u njemu, u njegovim iskustvima, traumama, strahovima. Možda nije imao dovoljno ljubavi u detinjstvu, možda je bilo suparništva i favorizovanja među braćom i sestrama, možda on nema temelje na kojima bi izgradio poverenje i zdrav odnos i potrebno je da to do kraja razume i sagleda, da bi mogao da se bavi sobom, umesto da te preslišava zašto si zakasnila pet minuta i zašto nisi odmah odgovorila na poruku ili poziv. Možda će uvideti da mu treba stručna pomoć da razreši neke unutrašnje sukobe, a to je veliki i važan korak ne samo ka obuzdavanju ljubomore, već i ka ličnom razvoju i sazrevanju.

Comments