Ne svađaj se sa njim

Ne dozvoli sebi da te uvuče u dramu – verovatno ćeš u početku pokušavati na sve načine da mu dokažeš da nema razloga da bude ljubomoran, a posle nekog vremena ćeš početi da se nerviraš i ljutiš, jer on tvoje razloge ne vrednuje i ne prihvata. Ne želiš da se osećaš krivom – pa onda nemoj ni da se ponašaš kao krivac. Ne opravdavaj se, ne objašnjavaj i ne svađaj se. Uvek kad počne da te optužuje, podseti ga da ga voliš i da si mu verna jer je to deo tvojih vrednosti i uverenja i pozovi ga da preispita svoje vrednosti i uverenja, odnosno, da se seti da ga ljubomora sabotira u onome što mu je vredno i važno. Budi uvek iskrena – nemoj ništa da kriješ, zbog straha da će ga to razbesneti i izazvati njegovu ljubomoru. Na taj način mu pokazuješ da imaš poverenja u njegov zdrav razum i da veruješ da on može da izgradi dobar i zdrav odnos.

Dogovorite se oko pravila

Na ovaj način izbeći ćete okidače zbog kojih će on izgubiti kontrolu, a i pokazaćeš mu da ti je stalo, da ga poštuješ i da želiš da postignete sklad, da razumeš njegovu nesigurnost i da ne želiš da ga izazivaš. Pravila će pomoći oboma da izađete na kraj sa simptomima ljubomore.

Pokazna vežba

Ponekad nije loše da napraviš pokaznu vežbu – kad ni jedna miroljubiva taktika ne pomaže i kad je on toliko tvrdoglav, kao da prosto želi da se drži svog besa i sav je uvređen što nije dovoljno dobar (a još gore je uvređen jer ne uspeva da kontroliše ljubomoru, pa se još dodatno oseća neuspešno), možda će pomoći to da se nađe u istoj situaciji. Napravi mu ljubomornu scenu iz najglupljeg razloga – počni da ga prozivaš što se recimo tušira i oblači čistu majicu, a kad on počne da se buni što ga smaraš glupostima, pitaj ga da li mu je sada jasno kako se ti osećaš kad on tebe počne da napada i da te maltretira zbog gluposti. Možda mu proradi glas razuma i pomogne mu da se malo osvesti, da shvati da ima problem, da mu treba pomoć i da ti želiš da mu pomogneš.

Izvor fotografija: instagram.com/humanlovers

Brankica Milošević

Comments