Nije tajna da se trenutno mnogo toga dešava u mom životu. Osim toga što kao freelancer sarađujem sa nekoliko klijenata, pokušavam da “dignem na noge” sopstveni blog i biznis, a tu je i bend sa kojim sviram. Iako ga doživljavam kao zadovoljstvo i hobi, oduzima mi mnogo vremena i truda. Pored svega toga, želim da budem dobra sestra, ćerka i prijateljica svim svojim drugarima i porodici. Ne dozvoljavam sebi da propustim trening u teretani, želim da iskusim svaku priliku koja mi se pruži, bilo da se radi o putovanjima ili radionicama, poslovnim susretima ili nečem četvrtom.

Reći da sve to uspešno balansiram 24 sata 7 dana u nedelji bilo bi potpuno preterivanje, ako ne i laž. Imala sam trenutke kada bih se iz čista mira rasplakala, jer sam se osećala potpuno zatrpano i rastrzano na sto strana. Ili bih provela ceo dan u potpunoj neproduktivnosti, obuzeta anksioznošču i strahom od budućnosti. O tome što se uvek osećam kao da nešto propuštam ili da nigde ne dajem svoj maksimum i da ne govorim.

Svako proživljava osećaj “sagorelosti” na svoj način. Ovo su male tajne i taktike koje primenjujem kako bih opstala i preživela sav taj haos.

kako da pobedis stres i konacno budes srecna 1 Kako da pobediš stres i konačno budeš srećna? (BLOG)

Zapisuj. Zapisuj, odmah.

Ovu strategiju primenjujem na nekoliko načina. Čim se prihvatim nekog zadatka, obaveze ili mi padne na pamet neka sjajna ideja, odmah je zapišem. Zapisivanje misli i obaveza je odličan način da se opustite i ne razmišljate da ćete nešto zaboraviti. Drugo, precrtavanje završene obaveze je zadovoljstvo o kojem bih mogla da pišem čitav jedan blog post. Treća stvar koju volim da radim je da planiram svoje obaveze subotom ujutru. Odvojim pola sata da zapišem sve za šta znam da me čeka tokom nedelje i mogu na miru da uživam u vikendu.

Odredi prioritete

Teško je odrediti prioritete kada se toliko toga istovremeno dešava. Naravno da želiš sve da uradiš na vreme, pa je u tvojoj glavi sve visokog prioriteta i važnosti. Još je teže prihvatiti činjenicu da to zapravo nije istina.

Zato tvoja “to-do” lista mora biti ispisana tako da je prvo zabeleženo ono najvažnije, što će automatski učiniti da uvidiš koji zadaci mogu biti manje urgentni. Bilo bi lepo da možeš postići sve, ali nećeš osećati napad panike ako nisi baš sve završila. Ova mala šema ti u tome može pomoći:

Važno i hitno – neplanirane obaveze i zadaci koji se pojave u „pet do dvanaest“, projekti koji imaju rok.

Važno, ali ne hitno – planiranje obaveza, postavljanje ciljeva, vreme za prijatelje i opuštanje.

Nije važno, ali je hitno – e-mailovi, telefonski pozivi, neki sastanci, računi…

Nije važno i nije hitno – proveravanje Facebook-a, Twittera, drugih društvenih mreža…

Comments