Svako se nađe u toj situaciji – raskid, emotivni lom, bes na sebe i na bivšeg partnera, tuga, neverica… Koliko god da smo vezu potrošili i da već neko vreme pokušavamo da prihvatimo činjenicu da je bolje raskinuti, prekid uvek teško pada. Navike koje smo imali sa bivšim nisu samo navike, to je deo rutine koju smo usvojili i koja nam je prijala, a biti sam je sasvim drugačija pozicija nego biti deo para. Potrebno je da prođe neko vreme (ili dosta vremena) dok se opet naviknemo da smo singl, slobodni, a to znači da možemo da živimo i organizujemo se kako nama odgovara, da se nikome ne prilagođavamo i pravimo kompromise. Kasnije, kad uđemo u novu vezu, opet je nezgodno dok ne stvorimo nove navike i novu rutinu sa novom osobom, dok ona ne postane deo našeg života i svakodnevice. Zato je i teško posle veze funkcionisati normalno, čak i ako nismo mnogo povređeni i sami smo inicirali raskid. Svakome je potrebno razumevanje prijatelja, a ponekad je najbolja uteha samo prisustvo prijatelja – ne morate da radite ništa posebno, da biste pomogli prijateljici koja upravo preživljava raskid. I dobro razmislite pre nego što kažete ili uradite sledeće stvari.

Videli ste ga sa drugom

Možda je sasvim sigurno da mu je to neka nova cura, jer su se držali za ruke, ljubili, a možda je samo bio u ženskom društvu, pa ne možete da budete baš sigurni. To je osetljiva informacija – da je on krenuo dalje – i nije izvesno da vaša prijateljica to treba da čuje od vas, to je neće pripremiti ili joj lakše pasti, nego da sama naiđe na sliku na Instagramu, ili čuje od nekog drugog. Saznaće ona to pre ili kasnije, a vi razmislite da li treba da joj kažete, imajući u vidu šta je dobro za nju, a ne za vašu savest. Neke stvari ne treba forsirati – situacija se sama stvori, okolnosti se podese i tada ste pozvani da kažete to što znate. Ako nemate taj osećaj i takvu priliku, sačekajte malo.

Taj njen tip ti se nikad nije sviđao

Ona to verovatno zna – prosto je nemoguće da ste prijateljice i da ste bliske, a da ona ne zna da ti uopšte ne gotiviš njenog bivšeg, da ga nikad nisi ni gotivila i da si ga prihvatala iz pristojnosti i zato što je to njen izbor. Ali ako si se pravila da ti je on baš simpatičan i drag, sada kad su raskinuli, nije trenutak da izjaviš da ti se nikad nije dopadao, jer će se prijateljica osećati izdano (a to joj u ovom trenutuku uopšte ne treba).

Comments