U svetu u kome je gotovo sve digitalizovano, navikli smo da sve dobijamo odmah. Ipak, iako procesi traju kraće, čini se da imamo sve manje vremena. Dok nam vreme “curi”, postajemo sve nestrpljiviji i sve nam teže padaju trenuci koje provedemo na crvenom svetlu na semaforu, redu u banci ili na poslu dok čekamo da nam konačno počne odmor.

Navodimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete izbeći nalete nestrpljenja.

Vežbajte zahvalnost

zahvalnost Kako da postanete strpljivija osoba

Zahvalnost nas, bar sudeći prema psiholozima, čini mnogo bolje raspoloženim i optimističnijim. Ove dve emocije potiskuju nestrpljenje, a kada pokažemo zahvalnost prema drugima, i sami postajemo sigurniji u sebe.

Razmislite ima li zapravo razloga za žurbuzurba Kako da postanete strpljivija osoba

Spiskovi stvari koje smatramo da moramo da uradimo prave nam haos u glavi. Čim se ispreči nešto na putu ostvarenja tih imaginarnih planova postajemo jako nervozni. Kako bi se oslobodili ovog grča, važno je da prvo promislimo šta su nam prioriteti, a potom i da procenimo važnost svake od stavki spiskova obaveza.

Naterajte sebe da čekate

cekanje Kako da postanete strpljivija osoba

Možda želite da sve dobijete odmah, ali takav stav nije dobar dugoročno. Zapravo, što duže nešto čekamo, to veće zadovoljstvo osećamo kada nam se to i ostvari.

Suočite se sa neudobnošću

neudobnost Kako da postanete strpljivija osoba

Neudobnost je prirodno stanje stvari. Potreba za stalnom udobnošću nas sputava i čini nestrpljivim. Tek kada se istrpimo malo neudobnosti možemo doći do promene, ili kako kažu “Život počinje tek kada uzađeš iz svoje zone udobnosti“.

Duboko dišite

duboko disanje Kako da postanete strpljivija osoba

Čak i ako vam sav trud sveta ne pomogne i sve propadne, ne smete gubiti strpljenje. U situaciji kada ne vidite drugi izlaz, probajte da ispraznite svoj um i duboko dišete. Ko zna kakvo rešenje vam nakon toga padne na pamet,

Jasna Stanić

Comments