Već smo pisali o tome kako je sa promenom godišnjeg doba potrebno da promenite svoju skin care rutinu, a sada je vreme da vam otkrijemo i koje nove navike bi sa promenom sezone trebalo da unesete u svoju svakodnevnu negu kose. S obzirom na hladnije temperature, umanjenu vlažnost vazduha i češću potrebu za stilizacijom kose, tokom zimskih meseci i hladnih dana je vašoj kosi definitivno potrebna drugačija i intenzivnija nega, a mi vam u nastavku predstavljamo nekoliko saveta koji će, ukoliko ih se budete pridržavali, doprineti zdravom i sjajnom izgledu vaše kose ove zime!

Nemojte nositi šešire i kape baš svakog dana

Znamo, znamo, morate se zagrejati kada dune ona čuvena beogradska košava, ali u danima kada je nema na vidiku – odmorite kosu od kapa i šešira. U hladnijim danima skalp proizvodi više ulja kako bi “podmazao” i zaštitio sebe i vašu kosu, što, ako često nosite kape, može prouzrokovati pojavu gljivica koje rezultuju pojavom peruti i crvenila. Ali ne brinite, ovo veoma lako možete sprečiti. Ukoliko je dan hladan ali sunčan, nemojte nositi kapu ili šešir, jer će UV zraci umanjiti perutanje vaše kose i prekinuti proces stvaranja gljivica na skalpu. Naravno, lice zaštitite kremom za zaštitnim faktorom, a uši možete zaštititi mufovima, ukoliko je napolju temperatura veoma niska.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leia Sfez (@leiasfez)

Uzimajte suplemente kao što su vitamin D i kolagen

Svima nam je dobro poznato da je vitamin D krucijalni vitamin za izgradnju zdravog i jakog imunog sistema, a on je takođe veoma značajan i za zdrav skalp. Samim tim što su zimi dani kraći i oblačniji, mnogi od nas su u daleko manjoj količini izloženi suncu (glavnom izvoru vitamina D) nego leti, i samim tim ostaju u njegovom deficitu. Vitamin D možete piti kao suplement, a on će vam pomoći da ojačate imunitet i skalp, kao i da zadržite hidrataciju kože i ojačate kožnu barijeru koja će se boriti protiv bakterija. Takođe, vitamin D možete da unesete i ishranom, a predlažemo vam da to učinite kroz redovno konzumiranje ribe. Takođe, predlažemo vam i konzumiranje kolagena sa biotenom, koji će uticati na kvalitet i rast vaše kose. Kolagen je prirodni, sastavni deo dlake, a boost u zimskim danima, kada se kosa više kida i tretira toplotom, garantovano će joj dobro doći!

Comments