Šta bi mogli da vas pitaju, na tom intervjuu? Potencijalni poslodavac može da postavlja pitanja vezana za ono što je pročitao u vašem CV-u, a i ne mora. Možda ima standardna pitanja za svakog kandidata, a možda posmatra, osluškuje i razmišlja i pitaće vas nešto što nikog drugog nije. Evo nekih teških pitanja, o kojima možete unapred da razmislite.

Zašto ste vi prava osoba za ovaj posao?

Odgovor na ovo pitanje otkriće da li ste uradili domaći – pronašli sve moguće informacije vezane za posao koji treba da obavljate u toj firmi, a koje su specifične baš za to preduzeće ili kompaniju. Ako jeste, onda ćete moći da date zadovoljavajući odgovor – zašto ste baš vi osoba koja će najbolje reprezentovati preduzeće i raditi u njegovom najboljem interesu.

Neko vreme niste radili – zašto?

Ako postoji “rupa” u vašem CV-u, verovatno će vam postaviti ovo pitanje. Možda ste išli na neka edukativna putovanja, bavili se nekim istraživanjima, ili privatnom praksom, koja nije zvanična (čuvali ste decu, pomagali prijateljici u kozmetičkom salonu…). Šta god da ste radili pre nego što ste se prijavili za posao, a nije iskazano u CV-u, jeste nešto u čemu ste sticali iskustvo, a poslodavac treba da zna da niste lenstvovali, nego da ste bili vrlo zauzeti i vredni, iako niste bili zaposleni.

posao Kako da se pokažeš na razgovoru za posao

Šta vam nije odgovaralo na prethodnom poslu?

Trik pitanje – nemojte se upuštati u analizu politike firme, ili kritikovati bivše kolege i poslodavca. Možete reći da niste osećali da tamo možete da svoje kapacitete maksimalno iskoristite, ili da niste mogli da napredujete i da imate veće ambicije. Potencijalni poslodavac ovim pitanjem želi da otkrije da li ste iz prethodnog preduzeća otišli u pozitivnoj atmosferi, ili je bilo problema – niko ne želi radnike koji će praviti probleme.

Ispričajte nam nešto o sebi

To ne znači da treba da pričate o svom porodičnom životu, hobijima i detinjstvu. Ograničite priču o sebi na dva minuta, recite nešto o svom obrazovanju, prethodnom zaposlenju, najvažnijim iskustvima u vašoj karijeri i nešto o vašim ambicijama i očekivanjima na poslovnom planu. Sve to stoji i u CV-u, ali ovako možete da naglasite neke pozitivne momente.

Comments