Iščešljajte kosu dok je mokra

Nakon što nanesete balzam, uzmite četku za raščešljavanje ili onu sa širokim zubima i laganim potezim, a od kraja ka vrhu češljajte kako biste sprečili kovrdžanje i mršenje kose. Za kosu je najbolje da je iščešljate odmah nakon pranja, jer ćete je kasnije teže razmrsiti, i doći će do bespotrebnog kidanja dlake.

Nežno je sušite

Zaboravite na grube peškire, ukoliko želite da očuvate svoju kosu, koristite stare pamučne majice. Majicom polako istisnite višak vode iz kose, bez trljanja i izazivanja bespotrebnog trenja među vlasima. Najbolje bi bilo da na neko vreme zanemarite fen za kosu i dopustite joj da se sama suši, naročito tokom leta kada je češće i perete.

Redovno koristite masku za kosu

Nije bitno da li imate dugu ili kratku kosu, svačiji krajevi zahtevaju dodatnu negu. Maska će makar na kratko osvežiti vaše krajeve, hidirirajući ih i dajući im sjaja. Najveću korist imaćete od maski koje sadrže keratin i aminokiseline. Keratin ojačava vlasi kose dok se aminokiseline brzo upijaju dajući puniju i nežniju dlaku.

Redovno skraćujte krajeve

Ispucali krajevi se mogu proširiti i do vrha glave, uzrokujući rast nove, potpuno oštećene kose. Frizeri preporučuju skraćivanje krajeva na svakih 8 nedelja kako biste ih očuvali. Ukoliko nemate problema sa ispucalim krajeva, dovoljno je skraćivanje na svaka 3 ili 4 meseca.

Obratite pažnju na sastojke

Prilikom kupovine šampona, maske ili drugih proizvoda za stilizovanje kose, neophodno je obratiti pažnju na sastojke. Neke od ključnih komponenti koje će vam pomoći da napravite savršenu frizuru, i istovremeno negujete kosu, jesu hidrirajući sastojci poput masnih alkohola, silikona i ulja. U ovu svrhu možete koristiti i prirodna ulja poput onih od jojobe, argana i ricinusa.

Naslovna fotografija: Instagram.com/negin_mirsalehi

Aleksandra Aničić

Comments