Prema budističkom shvatanju, „majmunski um“ se odnosi na nemir, rasejanost i zbunjenost, kao i na unutrašnjeg kritičara. To je deo vašeg uma koji je najviše povezan sa egom, koji tvrdi da ništa ne možete da uradite kako treba, guši vašu kreativnost i sprečava vas da napredujete ka svojim strastima.

„Majmunski um“ je glasan i nametljiv i potrebno je mnogo samokontrole da bi se utišao i umirio. On vas neprestano ometa i, ako želite da se fokusirate i održavate pažnju napredujući ka svojim ciljevima, najveći izazov je da ga isključite i ignorišete.

„Majmunski um“ i boravak u sadašnjosti 

Prvi korak u tome da se uzemljite i umirite um, jeste da zapamtite da se nalazite tu gde ste i da budete prisutni na tom mestu u sebi i svom životu. I to je ono što „majmunski um“ stalno sabotira, odvlačeći vam pažnju kovitlacom misli i senzacija vezanih za prošlosti ili budućnost. Prisutnost u sadašnjem trenutku je svesnost – suštinsko inspirativno stanje, u kome možete primati jasne poruke svog srca i duše. Svesnost istovremeno obuhvata svest o sebi i svetu oko sebe, o misima i senzacijama koje prolaze kroz vas. Vaša veza sa spoljašnjošću je neprekidna, ali kada je svesno posmatrate, možete da „uhvatite“ informacije koje su bitne za vas. Biti svestan znači biti budan, uključen i otvoren za poruke bića i poruke Univerzuma.

Bitne karakteristike svesnosti uključuju strpljenje, prihvatanje, poverenje, neosuđivanje, sposobnost opraštanja i otpuštanja – i to je nešto sa čim se često borimo, jer nas ometa naš „majmunski um“, naš ego koji želi da osećamo da smo važni i da smo u pravu.

Kako da umirite „majmunski um“

Kada razmišljate o tome kako da umirite um, pokušajte da sedite mirno i razaznate šta vas smiruje i opušta. Identifikujte te aktivnosti i prakse, a zatim pokušajte da ih uključite u svoj svakodnevni život. Čak i samo nekoliko minuta meditacije u mirovanju ili pokretu, ili svesnog disanja, može vas uvesti u sadašnji trenutak i pojačati jasnoću i prisutnost. Koristite svaki trenutak, naročito kad imate „prazan hod“ – umesto da se nervirate što gubite vreme čekajući u redu pred šalterom ili ste zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi, vežbajte svesnost. Uključite se u taj trenutak, umesto da da svojim mislima i energijom jurite napred i razmišljate o tome šta propuštate i kako vam prolazi vreme.

Istražite svoja osećanja i senzacije, obratite pažnju na ljude oko sebe – videćete da je većina isključena i da su u mislima na drugim mestima (i verovatno se nerviraju što još fizički nisu stigli tamo). Primetite kakve distrakcije ljudi koriste da bi „ubili vreme“ – gledaju u telefone, slušaju muziku, šalju poruke. Skoro niko ne gleda oko sebe i ne primećuje vas. Ako uhvatite nečiji pogled – to će verovatno biti neko dete, kome je posmatranje sveta najzanimljivije što može da radi u tom trenutku, ili neka budna i svesna osoba koja radi isto što i vi. Osmehnite se toj osobi. Osmehnite se svakome ko vas letimično pogleda. Iskoristite povezujuću moć sadašnjeg trenutka i uživajte u njoj. Svaki dnevni „zastoj“ je dobrodošla pauza za mentalne, duhovne i energetske aktivnosti.

Pročitajte i ovo: Svesnost: Kako da umirite svoj um i stvorite unutrašnju tišinu

Ego blokada kreativnosti

Um je divna alatka, ali ponekad može zatvoriti put kreativnosti, uglavnom zato što njegov majmunski deo nije povezan sa srcem i zanemaruje naše duboke želje i htenja. Ponekad, „majmunski um“ može postati mračan i težak i misli mogu dovesti do osećanja straha, krivice, tuge, besa, zavisti, ogorčenosti, umesto osećanja lakoće postojanja. Ovaj glas u našim glavama može zvučati kao roditelj ili partner koji nas kritikuje.

Ego ima sposobnost da stvara lažne misli i to je brbljanje „majmunskog uma“ koje najčešće slušamo, jer je nametljivo i neprekidno. Da ne bismo bili preplavljeni ovim mislima, ili čak izgubili dodir sa stvarnošću, potrebno je da budemo u stanju da ih ućutkamo. Ova buka ega je jedan od razloga zašto je tokom meditacije dobra ideja pustiti misli da prolaze, umesto da se bezuspešno trudite da ih isključite i postajete opsednuti i frustrirani, umesto smireni i opušteni. Ako se previše fokusirate na svoje misli, veća je šanse da izgubite kontakt sa sadašnjim trenutkom.

Boravak u sadašnjem trenutku

Oni koji se lako povezuju sa sadašnjim trenutkom, často deluju prizemljenije, smirenije i zadovoljnije. Radost zrači iz njih – kada sretnete osobu koja je svesna i prisutna, uvek to osetite, jer ona svojom energijom dodiruje mesto smirenosti i otvorenosti u vama, ona direktno komunicira sa vašim bićem, bez ijedne izgovorene reči. Što više stičete naviku da budete prisutni u sadašnjosti, to više doživljavate blaženstvo i radost tog trenutka i osećate svoju pravu suštinu. Na ovaj način oslobađate se buke i gužve koju „majmunski um“ stalno proizvodi u vašoj glavi.

Isprobajte vežbe za povezivanje sa sobom i uzemljenje u sadašnjost – opišite sebe prema uverenjima vašeg uma, kako izgledate, u šta verujete, koje su vaše vrednosti, kakvu vezu sa Univerzumom i sa bliskim ljudima imate? Zamolite blisku osobu da vas opiše – da li vas ona doživljava na isti način kao što vi doživljavate sebe i u čemu se vaši doživljaji razlikuju?

Vežbajte fokus na ovde i sada – udahnite nekoliko puta duboko i lagano, iz stomaka. Šta vidite, osećate, čujete ili koji vam se osećaj javlja u tom trenutku. Pitajte svoje telo šta oseća, da li negde postoji nelagodnost? Da li vam se formiraju određene slike?

Na ovaj način budite telesnu inteligenciju, povezujete je sa emocionalnom i vežbate posmatranje sebe. A posmatranje sebe donosi važne uvide i produbljuje svest o tome ko ste zaista i o moći koju imate u sadašnjosti – da transformišete prošlost i postavite smernice za budućnost.

Pročitajte i ovo: Odakle dolaze ograničavajuća uverenja i negativne misli?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments