Pitanje koje mnogi ljudi postavljaju sebi kad prođe pomenuta sezona. Malo fizičke aktivnosti, što zbog vremena, što zbog lenjosti i eto problema, od podbratka do butina. Objasnićemo vam nekoliko vežbi koje će, uz regulisanje ishrane, pomoći da se vratite u predzimski period, što opet umnogome zavisi od vas.

Kada je ishrana u pitanju, izbacite masnu hranu, ne skroz, ali gledajte da ne preterujete. Slatkiši su na listi nepoželjnih, ali koja kockica čokolade dnevno neće škoditi. Bilo bi fino da jedan dan u nedelji date sebi oduška i jedete sve što volite, opet u umerenim količinama. Dolazimo do nečega što će mnogima teško pasti – alkoholna pića. Pivo ili čaša vina dnevno neće škoditi, ali izbegavajte opijanja, jer je alkohol prepun kalorija. Za alkohol ne važi pravilo “dan oduška”, jer uništite i po nekoliko dana truda uloženog na treninzima jednim “opijanjem”.

Vežbe za trbušne mišiće? Ne. Nemaju poentu, jer iako ćete “napraviti” mišiće, biće zarobljeni ispod masnih naslaga. Sve je u trošenju, odnosno sagorevanju kalorija nekim drugim vežbama. Trčanje je svakako broj jedan. Dozirajte ga ispočetka prema fizičkoj spremi, a posle će već sve ići samo od sebe. Gledajte da tri dana trčite, jedan odmarate i tako ukrug. Volja je jako bitan faktor, zapamtite to! Ne odustajte pre nego što počnete!

Jogging Kako postati fit posle sezone slava i praznika?

Za početak se koncentrišite na trošenje kalorija i skidanje masnih naslaga, a trčanje je idealna vežba za to

Kupite set kućnih tegova, ne prevelike težine ili sa podesivom masom. Iz odličnog ličnog iskustva sa jednim “eksplozivnim” programom treninga predložiću ga i vama. Poenta istoga je u sagorevanju kalorija posle treninga, a kreirao ga je jedan od najboljih svetskih fitnes trenera Majk Čeng (Mike Chang). Masne naslage će nestajati sa vašeg stomaka i bokova, ali i sa butina i zadnjice, a mišići će se polako ocrtavati. Pritom vežbe utiču i na biceps, triceps, ramena, a i na grudi. Devojkama preporučujem rad sa malom težinom, estetike radi. Naravno, ako žele izraženu definiciju, onda im prepuštam izbor. Objašnjenje vežbi u ovom programu pogledajte ovde.

Prevarite svoje telo. Dvadesetak minuta pre treninga popijte jaku crnu kafu ili pojedite nešto veoma masno, poput pržene slaninice. To će aktivirati trošenje vaših rezervi masti u organizmu, jer je to svojevrsni alarm da su telu masti potrebne. Taj trik preporučuju i vrhunski sportski lekari. Ne trenirajte u tišini, radite to uz muziku koja vas motiviše.

Uz podsećanje, bez odustajanja, dok vam trening ne postane lepa navika, kao i lepa obaveza. Na kraju, ubacite i malo seksa, neće vam škoditi, kao ni vašem partneru, jer čak je i sagorevanje kalorija lakše udvoje.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Comments